Babanın bir çocuğa bağışladığı mirastan diğer kardeşler hak talep edebilir mi?

Aileler arasında en çok tartışmalara neden olan miras bağışlanması hakkında uzman isimlerden açıklama geldi. Peki bağışlanan mirastan hak talep edilir mi?
Babanın bir çocuğa bağışladığı mirastan diğer kardeşler hak talep edebilir mi?

Özellikle kalabalık aileler tarafından aile arasında en çok tartışmanın yaşandığı konulardan biri de miras olmuştur. Miras paylaşımının nasıl yapılması gerektiği konusunda, hukuk çerçevesinde hareket edildiğinde miras paylaşımında nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında merak edilenler peş peşe sıralandı. Bu konularda özellikle de kardeşler arasında mal paylaşımın nasıl yapılması gerektiği tartışmalara neden oldu. Bir ailede babanın çocuklarına mirasını bölüştürürken yasa çerçevesinde nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında merak edilenler de peş peşe sıralandı.

BİR BABA TÜM GAYRİMENKULLERİ BİR ÇOCUĞUNA VEREBİLİR Mİ?

Konuya ilişkin en çok merak edilen sorulardan biri, bir babanın tüm gayrimenkullerini çocuklarından yalnızca birine verip veremeyeceği olmuştu. Aileler arasında bu tür krizlerin yaşandığı bilindiği gibi genellikle de kız çocuklarının bu konuda haksızlığa uğrayabildiği ifade edildi. Kadınların miras konusunda haklarının eşit olduğunun bilincinde olmayan bazı aileler mirasını tek bir çocuğa bağışlayabilirken bazen erkek çocuklar arasında da benzer durumlar yaşanabilmektedir.

Bu tür durumların yaşanmasının ardından da çocuklar tarafından bunun önüne geçilip geçilemeyeceği konusunda merak edilenler peş peşe sıralanmaya başladı. Gelen bilgilere göre babanın sağlığında teknik olarak bir çocuğuna tüm gayrimenkullerini bağışlaması mümkündür. Aynı zamanda tapu devri işlemleri de gerçekleştirilebilmektedir. Fakat babanın vefat etmesi sonucunda işler tersine dönecektir.

BABA HAYATINI KAYBETTİĞİNDE HAK ARAMA GERÇEKLEŞEBİLİR!

Babanın hayatta iken mirasını bir çocuğuna devretmesi durumu elbette mümkündür. Fakat bu süreç babanın hayatını kaybetmesi ile birlikte son bulacaktır. Babanın ölmesi durumunda çocukların tamamı yasal mirasçı vasfı kazandıkları için hak sahibi olarak hak aramaya başlayabilmektedir.

Yani baba bağış olarak kendi isteği ile mirasını bağışlamak istese de o öldükten sonra tüm çocukları yasal mirasçı konumundadır. Bu nedenle eğer bir çocuğa tüm gayrimenkuller verilmişse bu tapu devri sadece saklı paylarla sınırlı kalacak şekilde mahkeme tarafından iptal edilir ve paylar bölüşülür.