Bağımsız Bölüm Eklentisi Nedir, Devri Nasıl Yapılır?

Binalarda bağımsız bölüm sıklıkla tartışmalar konu olmaktadır. Peki, bağımsız bölüm eklentisi nedir, devri nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...
Bağımsız Bölüm Eklentisi Nedir, Devri Nasıl Yapılır?

Binalarda bağımsız bölüm sıklıkla tartışmalar konu olmaktadır. Peki, bağımsız bölüm eklentisi nedir, devri nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

Bağımsız bölüm, kısaca herhangi bir yapının kat mülkiyetine bağlı her bölümüne denmektedir. Bu bölümler Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, anagayrimenkule bağlı olan ayrı olarak ya da tek başına kullanılan bölümlerdir.



Dolayısıyla bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerin her biri bağımsız bölüm olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu bağımsız bölümlere, ana gayrimenkule bağlı daire, işletme amaçlı oluşturulan dükkân, ticari amaçla kullanılacak depo gibi örnekler verilebilir.



Bunların yanında yapıda bulunan katlar, iş büroları ve mağazalar da bağımsız bölümün kapsamına girmektedir.



Öte yandan bağımsız bölüm, illa ana gayrimenkul üzerinde binaya fiziken bağlı bir yapı olmak zorunda değildir. Nitekim bir parsel üzerinde yer alan birbirinden bağımsız birçok müstakil villa da bağımsız bölüm olarak nitelendirilmektedir. Yani ortak bir sitede yer alan villaların her biri ayrı ayrı bağımsız bölüm olarak sınıflandırılmaktadır.



Bağımsız Bölüm Eklentisi Nedir?



Taşınmaz mülk sahipleri tarafından en çok cevabı en çok merak edilen sorulardan biri de “Bağımsız bölüm eklentisi nedir?” sorudur. İsminden de anlaşılacağı gibi bağımsız bölüm eklentisi kısaca, herhangi bir bağımsız bölüme tahsis edilmiş bir alanı işaret etmektedir.



Eklenti olarak tabir edilen bu bölüm bağımsız bölümün dışında kalmaktadır. Bağımsız bölüm eklentilerine; kömürlük, kapalı garaj, tuvalet, su deposu, kümes ya da hayvan barınağı, doğalgaz ve su saati yuvaları gibi birçok örnek verilebilir. Bağımsız bölüm eklentileri Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, bağlı oldukları bağımsız bölüme ait olarak sayılıp, bölümün bütünleyici bir parçası olarak kabul görmektedir.



Bağımsız Bölüm Eklentisi Devri



Bağımsız bölüm, bir kişiden başka bir kişiye kiralanması halinde, eklenti olarak ayrılmış kısımlar ve ortak alanlar da bağımsız bölümle birlikte bir bütün olarak kabul edildiğinden, başka kişi tarafından kiralanmış kabul edilmektedir.



Emlak365.com