Bakan Kurum Açıkladı "Tapu Harcında Yeni Düzenleme Kapıda"

Bakan Murat Kurum tapu dairelerinde satış, devir ve bağış gibi belirli işlemler karşılığında tahsil edilen tapu harcı ile ilgili olarak yeni düzenleme yapıldığını açıkladı.
Bakan Kurum Açıkladı "Tapu Harcında Yeni  Düzenleme Kapıda"

Bakan Murat Kurum tapu dairelerinde satış, devir ve bağış gibi belirli işlemler karşılığında tahsil edilen tapu harcı ile ilgili olarak yeni düzenleme yapıldığını açıkladı.

Bilindiği üzereTürkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmazların devir, satış ve bağış gibi işlemlerinin kayıtlarını tapu daireleri tutmaktadır.



Bu işlemler karşılığında ise Hazine ve Maliye Bakanlığı belirli oranlarda tapu harcı tahsilatı yapmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tapu harcı konusunda yeni bir düzenleme içerisinde olduklarını açıkladı.



Tapu Harcı Ne Kadar?



Şu anda Mayıs ayında başlatılan kampanya kapsamında tapu harcı konutu satın alan kişiden yüzde 1 ve konutu satan kişiden yüzde 1 olmak üzere toplamda yüzde 2 olarak tahsil edilmektedir. Yani 200 bin liralık konut satışından devlet 2 bin lira alıcıdan 2 bin lira da satıcıdan olmak üzere 4 bin lira tapu harcı tahsilatı yapmaktadır.



Tapu harcı indirimi son başvuru tarihi olarak 31 Ekim tarihi belirlenirken bu tarihten sonra tapu harcı oranları alıcıdan yüzde 2 ve satıcıdan yüzde 2 olmak üzere yüzde 4 olarak uygulanacak. Yani 31 Ekim 2018 tarihinden sonra ev satın alan kişiler 200 bin liralık konut satışlarında 4 bin lira alıcı, 4 bin lira da satıcı olmak üzere toplamda 8 bin lira tapu harcı ödeyecekler.



Tapu Harcı Düşük Beyan Takibi Sıkılaştırılacak!



Bilindiği üzere ev satın almak isteyen pek çok kişi düşük tapu harcı ödemek için satış değerini daha az göstermeyi tercih etmektedir. Bakan Murat Kurum tapuda düşük beyan cezası olarak ta anılan tapuda düşük gösterme tercihinde bulunan kişiler için yeni bir düzenleme içerisinde olduklarını açıkladı.



Bakan Kurum "Tapu Harcı konusunda 100 Günlük Eylem Planı'nda, gerçek değer üzerinden alınmasıyla ilgili düzenleme yapacağımızı açıkladık. Bu konunun düzenleme sürecine Meclis açılır açılmaz başlayacağız.



Tapu harçlarını Türkiye genelinde gerçek değer üzerinden aldığımızda hem daha fazla bir harç geliri oluşacak hem de oradaki eşitsizlik de ortadan kalkacak. Emlak Bankası'nın kurulmasının ardından vatandaşı memnun edecek güzel projeler düşünüyoruz. Kanal İstanbul ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Orada ilk kazma Kasım ayında vurulabilir." dedi.



Emlak365.com