Bakanlıktan son dakika konut fiyatlarına ilişkin açıklama geldi!

Bugün katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, konut fiyatlarının düşürülmesine yönelik açıklamalarda bulundu.
Bakanlıktan son dakika konut fiyatlarına ilişkin açıklama geldi!

TRT Haber'de yer alan canlı yayına katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, konut fiyatlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Son iki seneye baktığımız zaman artan konut ve kira fiyatlarının yanı sıra devlet tarafından da fiyatların düşürülmesine yönelik çalışmalar başlatıldı. İlk olarak kiracılar için konulan yüzde 25 zam sınırının ardından konut fiyatlarında fahiş rakamlar verenler için de para cezası getirildi.

Bu konunun adalet önünde tarafların anlaşma sağlamasını kolaylaştırmak amacı ile de arabuluculuk sistemine geçildi. Ev sahibi ve kiracılar arasındaki tüm davalara bakan arabuluculukta yaşanan gelişmelerin ardından bugün Bakan Özhaseki, fiyatların düşürülmesi konusunda önemli noktalara değindi.

KONUT FİYATLARININ DÜŞMESİ BEKLENİYOR!

Fiyatların fahiş seviyelerde olmaması için çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Bakan Özahseki "Pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte deprem artık her şeyi yerinden oynattı. Arz talep dengesi bozulmuş oldu. Bizim daha fazla arz yapmamız lazım. Özellikle kentsel dönüşümle bu konuyu hızlandıracağız. Bütün hazine arazilerini tarayıp uygun olanları arz etmeyi düşünüyoruz. Fazlaca arz ettiğimiz sürece evlerde fiyat da düşecektir. Ev alacak insan iki misli ödemek zorunda kalıyorlar. 2-3 seneye kalmaz biz bu dengeyi yerine oturtarak fiyatların aşağı geleceğini göreceğiz." dedi.

DEPREMİN HASARLARI AKTARILDI!

Son olarak depremin ardından yaşanan yıkımlar ise "Üzerinde yaşadığımız Anadolu coğrafyası dünyanın en güzel yerlerinden birisi. Ama yer altında bir gerçek var. Son yüzyıl içerisinde 6 ve üzeri şiddette deprem sayısı 226 bu ülkede. Coğrafyamız bu şekilde. Bizim o zaman oturduğumuz konutları güvenli hale getirmemiz gerekiyor. Yüz milyarlarca dolar deprem maliyeti ödedik geçmişte. Kahramanmaraş merkezli depremlerde 14 milyon insan zarar gördü. 680 bin konut zarar gördü. 5-6 ile denk geliyor bu sayı. 850 bin bağımsız birim kullanılamaz hale geldi. 100 milyar doların üzerinde zarar var. Her sene böyle sıkıntılarla karşı karşıya kalıyorsanız yapı stokunda bazı güncellemeler yapmak gerekiyor. Ülkemiz en riskli 6 ülkeden biri.

Geçtiğimiz bakanlık döneminde, yanılmıyorsam 2017 yılıydı, Hatay'da kentsel dönüşüm için her şey hazır dendi. Gittiğimizde provoke eden insanları gördük. Geçmişte bu kentsel dönüşümü yapsaydık 6 Şubat'ta belki de hiç bu sıkıntıyı o bölgede yaşamayacaktık. Kentsel dönüşümü hızlandırmamız gerekiyor." şeklindeki ifadeler ile açıklandı.