Başvurularının ilk günden rekor sayılara ulaştığı arabuluculukta ücretler ne kadar? Devletten destek var mı?

Yüksek enflasyon ve ekonomik krizin her geçen gün derinleşmesi emlak sektörü içerisinde alım satım gibi işlemlerin ücretlerini fahiş rakamlara çıkardı. Bu rakamlar arasında artan anlaşmazlıklara devletten arabuluculuk sistemi başlatıldı.
Başvurularının ilk günden rekor sayılara ulaştığı arabuluculukta ücretler ne kadar? Devletten destek var mı?

Kiracı ve ev sahibi arasında geçen anlaşmazlıklar her geçen gün biraz daha artarak devam ediyor. Yüksek enflasyon ile artan maaliyetler emlak sektöründe ev fiyatlarını, kira ücretlerini arttırırken fahiş rakamlarla artış yapan ev sahiplerine kiracılardan tepkiler büyüyor. Sırf bu nedenle dahi birçok dava dosyasının açılması devletten bu konuya önlem alımlarını hızlandırdı. Kiracı ve ev sahibi arasında arabuluculuk dönemi başladı. Başvurularının ilk günden rekor sayılara ulaştığı arabuluculukta ücretler ne kadar? İşte tüm detaylar…

Arabuluculuk dönemi rekor rakamlarla başladı!

Ev fiyatlarında görülen fahiş rakamlar ev sahipleri ve kiracılar arasındaki dengeyi bozarak anlaşmazlıkların artmasına sebep oldu. Artan fiyatları fırsat bilen bazı ev sahipleri kiralarını fahiş rakamlara taşırken kiracılar %25 olarak konulan kira sınırı kapsamında hakkını aramaya başladı. Hal böyle olunca anlaşmazlıklar hiç olmadığı kadar mahkemelere yansıdı. Dava dosyalarının bu kapsamda son dönemde artan rakamları dikkat çekerken devletten yeni önlem olarak arabuluculuk sistemi getirildi.

Arabuluculuk sistemi ile aralarında anlaşmazlık olan ev sahibi ve kiracı mahkemeye yönelmeden önce arabulucu ile anlaşmazlıklarını çözmeye çalışacaklar. Bu kapsamda 1 Eylül tarihinde başlayan arabuluculuk sistemine açıklanan bilgilere göre oldukça yoğun bir ilgi oluştu. İlk günden başvurularının 500’ü geçtiği belirtilen arabuluculuk sisteminde merak edilen ise arabulucu ücretleri oluyor.

Arabuluculuk ücretleri ne kadar?

Adalet Bakanlığı’nca alınan kararla her yıl belirlenen Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi’ne göre ücret ödenecek. Bununla beraber arabuluculuk sisteminde anlaşma sağlanamazsa ilk iki saatin ücreti devlet tarafından karşılanacak. Açıklanan tarifeye göre arabulucunun saatlik ücreti 400 TL iken eğer anlaşma sağlanırsa, iki saate kadar ev sahibi ve kiracıdan 800’er TL’den 1600 lira ücret alınacağı belirtildi.