Bina Eteği Nedir?

Bina eteği sıklıkla kullanılan emlak terimleri arasında yer alıp belirli kurallar dahilinde yapılmaktadır. Peki, bina eteği nedir, kuralları nelerdir?
Bina Eteği Nedir?

Bina eteği sıklıkla kullanılan emlak terimleri arasında yer alıp belirli kurallar dahilinde yapılmaktadır. Peki, bina eteği nedir, kuralları nelerdir?

Bina eteği bir binanın giriş, zemin kotu ya da sıfır kotu gibi çeşitli adlarla adlandırılan yerin altında yer alan fakat toprağın altında gömülü bulunmayan alanlardır.



Bina etekleri yapının üzerine oturur vaziyette olabileceği gibi bodrum katından bakıldığında yüzeyden görünen bir bölümü de olabilir. Mimarlık dili sözlüğüne göre bina eteği; binanın kaide bölümü, subasman olarak tanımlanır.



Neden Bina Eteği Yapılır?



Bina eteği yapılırken, binanın doğal zemininden yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Böylece bina nem ve su gibi istenmeyen etmenlerden korunmuş olur. Bina etekleri sayesind e binaları su basması ihtimali önemli ölçüde düşürülmüş olur.



Her binada bina etek kaplama olmak zorunda değildir. Bazı arazi şartları etek yapılmasını gerektirmeyebilir.



Bina Eteği ile İlgili Kurallar Nasıl Belirlenir?



Binaların giriş kotlarının nasıl olması gerektiğine dair düzenlemeler İmar Yönetmelikleri ile belirlenir.



Bu yönetmeliklere göre; binadan binaya değişmekle birlikte, giriş kotu seviyesinin kaldırım seviyesi ile aynı hizada olması arzu edilir. Ayrıca bodrum katı bulunan her binada bina eteği ile ilgili bölümlerin tümü açıkta bırakılmalıdır.



Bina Eteği Oluştururken Malzemeler



Bu etekler oluşturulurken hem eteğin iç kısmına hem de inşaat malzemelerine ilişkin belli kurallar belirlenmiştir. Bu kurallara göre etek yapılırken:



• Korniş,

• Kaplama,

• Kaplama karosu malzemelerinden faydalanılabilir.



Kaplama karoları sayesinde bodrumun katının sınır noktasının belirlenmesi mümkün olacaktır. Bu sayede konutun 1. Katından itibaren diğer bölümleri de ortaya çıkarılabilir. Eğer apartmanın ilk katında balkon bulunuyorsa, etek balkonun alt kısmında son bulmalıdır.



Bina eteği ile ilgili güncel bilgileri takip etmek için İmar Yönetmelikleri’ni inceleyebilirsiniz.



Emlak365.com