Büyükşehirlerde yeni konut modelleri! Japon tipi 1+1 konutlara talep artıyor

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından yapılan son açıklama ile birlikte metropol kentlerinde son yıllarda obez büyüme ile karşı karşıya kalındığı ifade edildi.
Büyükşehirlerde yeni konut modelleri! Japon tipi 1+1 konutlara talep artıyor

Son yıllarda konut fiyatlarının da artması ile birlikte vatandaşlar tarafından gelen taleplerde de değişiklikler görülmeye başlandı. Özellikle de metropol şehirlerinde hem yurt içi hem de yurt dışı yoğun talepleri nedeni ile şehirlerin obez büyüme ile karşı karşıya kaldığı ifade edildi. Bu durumunda 3+1 ve 4+1 evler yerine daha çok Japonya'da uygulanan 1+1 konutlara taleplerin artması sonucu ortaya çıktığı bilinirken kontrolsüz obez büyümenin sorunlar meydana getireceği öğrenildi.

Bu sorunların şehirler başlıca çevre, altyapı ve trafik sorunlarını doğurabileceği açıklandığı gibi bu şehirlerde konut arzı sıkıntılarının da başladığı görülmüş oldu. NTV'nin haberine göre; konu ile ilgili Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer tarafından Ankara, Antalya, İstanbul ve İzmir gibi illerde bu sorunların son dönemde yaşanmaya başladığı ifade edildi.

KONUTA ERİŞİM PROBLEMLERİ YAŞANMAYA BAŞLADI!

Yaşanan bu değişimin barınma problemi meydana getirdiğini ifade eden Hançer, "Barınma sorunu bazı inşaat maliyetlerindeki artış, konut üretimindeki arz-talep dengesi ve arsa maliyetlerindeki artışla birlikte vatandaşın konuta erişiminde finansal anlamda ciddi sıkıntılar ortaya çıkardı. Barınma krizi dediğimiz konuta erişim anlamında ciddi problemler görmekteyiz." dedi.

JAPON TİPİ EVLER ÜRETİLMEYE BAŞLANDI!

Büyük evler yerine 1+1 evlerin talep edildiği ifade edilerek, "Metropol şehirlerde daha küçük daireler üretildiğini görmekteyiz. Bu da konutta dönüşüme sebep olmaktadır. Bu illere baktığımızdaysa eskiye oranla daha çok 3+1 ya da 4+1, 150 veya 160 metrekare dairelerin çok fazla üretilmediğini görüyoruz. Japon tipi 1+1 evlerin üretildiğini, tercih edildiğini görüyoruz." şeklinde konuştu.

Son olarak da büyük evlere ulaşmanın hayal olduğunu açıklayan Hançer, "Eskiden 3+1, 4+1 gördüğümüz evlere ulaşmak hayal oldu. Önümüzdeki günlerde daire metrekareleri ve tercihler daha da küçülecek. Bununla ilgili tedbirler alınmazsa konuta erişim de hayal olacak. Bununla birlikte artık 1+1 evler, hatta odaların, kanepelerin kiralanması ya da satılması şeklinde modeller önümüzdeki yıllarda ortaya çıkabilir. Şimdiden öngörü olarak söyleyebiliriz. Bu durumları yaşamamak için özellikle konut finansmanında ve konuta erişimde radikal tedbirler alınması gerekiyor." diyerek değişen konut arzından bahsetti.