Çin'den ilk sinyal geldi! Gayrimenkul krizi kapıda konut balonu patlıyor

Çin'li emlak devi Evergrande ile başlayan kriz tüm dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Uzmanlar gayrimenkul krizi kapıda uyarısında bulundu.
Çin'den ilk sinyal geldi! Gayrimenkul krizi kapıda konut balonu patlıyor

Çin'den ilk sinyal geldi! Gayrimenkul krizi kapıda konut balonu patlıyor - Pandemi döneminde konut fiyatlarında başlayan sert yükseliş tüm dünyayı etkisi altına alırken ekonomide yaşanan dalgalanma inşaat sektörünü de olumsuz etkilemişti.

Özellikle de kredi faiz oranlarında yaşanan dalgalanmalardan olumsuz etkilenen inşaat sektöründe pek çok şirket iflasın eşiğine gelirken yaşanan dalglanma en çok Çin'i etkilemişti. Sadece Çin'in değil aynı zamanda dünyanın en büyük inşaat şirketlerinden biri olan Evergrande firmasının iflas haberi kürüsel piyasalarda da şok yaşanmasına neden olmuştu.

EKONOMİST ÖZGÜR DEMİRTAŞ YİNE HAKLI ÇIKTI! İNŞAAT KRİZİNDEKİ ÇÖKÜYÜ AYLAR ÖNCESİNDEN GÖRDÜ...

Ekonomist Özgür Demirtaş yaptığı eski tarihli paylaşımlarında Çinli inşaat şirketlerinin borçluluk miktarları nedeniyle kriz alarmı verdiğini ifade etmişti. 2017 senesinden bu yana yaşanan gelişmeleri adım adım paylaşan Özgür Demirtaş bir kere daha ekonomik öngörülerinde haklı çıkmış oldu.

demirtas-uyari.jpg

ÇİN'DE EMLAK KRİZİ DERİNLEŞİYOR! MİLYONLARCA EV BOŞ KALDI ÇİNLİ İNŞAAT İŞÇİLERİ İŞ BULAMIYOR...

Evergrande şirketini iflasa taşıyan Çin'de ki emlak krizi her geçen gün derinleşmeye devam ediyor. Çin'de yapılan milyonlarca konutun boş kalması ve satılamaması krizin boyutunu arttırırken şirketlerin yeni inşaatlarını konut stoku nedeni ile ötelemesi de inşaat işçilerinin işsiz kalmasına neden oldu. Gündelik yevmiye ile çalışan inşaat işçileri iş bulamaz hale gelirken konut yatırımı yapanlar ise servetlerini kaybetme riski ile karşı karşıya kalmış durumdalar.

Çin'de meydana gelebilecek böylesi bir krizin Lehman Brothers krizi benzeri bir etki ile küresel piyasalarda domino etkisi yaratması endişesi de bulunuyor. Konut balonunun patlamak üzere olduğunu belirten uzmanlar konut stoku artan ülkelerde fiyatlarda yaşanan şişmenin büyük bir güçle patlayacağı uyarsında bulunuyorlar.