Çocuğu olmayan kişi vefat ederse mirası kime kalır?

Miras paylaşımı yapılırken en çok merak edilenler arasında çocuğu olmayan kişinin vefat etmesi durumunda mirasının kimler arasında paylaştırılacağı sorusu yer aldı.
Çocuğu olmayan kişi vefat ederse mirası kime kalır?

Aileler arasında en çok merak edilen konulardan biri miras olmuştur. Mirasın nasıl bölüşülmesi gerektiği hakkında pek çok araştırma yapılırken, aralarından en çok miras paylaşımlarında bekar birinin vefatının ardından mirasının kime kalacağı konusu olmuştur. Bu alanda bilgi edinmek isteyen kişiler konu ile ilgili yasalarda nelerin yazdığını, uygulama noktasında da nelerin yapıldığını merak etmektedir.

ÇOCUĞU OLMAYAN KİŞİNİN MİRAS PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

Konu ile ilgili merak edilenlerin artmasının ardından araştırma yapan kişiler tarafından da bu konunun son derece kafa karıştırıcı olduğuna değinilmiştir. Yapılan açıklamalara göre ise bekar bir kişinin mirasının pay edilmesi konusunda ailenin diğer fertlerinin durumu de büyük önem arz etmektedir. Ailenin durumlarına göre miras paylaşımları başlıca şu şekilde açıklanmıştır;

Eğer çocuğu olmayan kişi vefat etmişse ilk olarak eş durumuna bakılmaktadır. Ölen kişinin resmi olarak bir eşi varsa direkt olarak mirasçı konumundadır. Ancak herhangi bir şekilde çocuk olmadığı için miras paylaşımında mirasın yarısı eşe kalırken diğer yarısı ise anne ve babaya kalmaktadır.

Peki anne ve baba hayatta değilse? Böyle bir durumda da ikinci seçenek olan kardeşler mirastan pay alabilmektedir. Herhangi bir kardeşinin de hayatta olmaması durumunda ise onların çocukları yani kişinin yeğenleri mirastan hak alabilmektedir.

Mirasın kaldığı eşin hayatını kaybetme durumunda ise, bu miras kendi payından başka evlilikten olan çocuklarına veya anne ve babasına, dolaylı olarak da kardeşlerine ve yeğenlerine de geçebilmektedir. Fakat miras bırakan kişinin eşten önce ölmesi durumunda bu kişilerin herhangi bir şekilde hak talep edemeyeceği anlamına gelmektedir.