DASK'ta 195 TL prim ödememek için 245 Bin TL'den oldular!

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ile alakalı olarak deprem sonrasında çok önemli bir detay ortaya çıktı. Daha düşük prim ödemek isteyen vatandaşların evlerinin büyüklüklerini en alt seviyeden bildirdikleri belirlendi. Bu durum da deprem sonra yapılan ödemeleri etkiledi.
DASK'ta 195 TL prim ödememek için 245 Bin TL'den oldular!

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketinin ardından 11 ilde büyük yıkım gerçekleşince Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ile alakalı uygulama detayları ortaya çıkmaya başladı. Esasında DASK zorunlu olarak yaptırılması gerekiyor. Ancak bunu bir külfet olarak gören vatandaşlar bedelinin çok ağır olduğunu deprem sonrasında tecrübe ettiler. 

BEYANA GÖRE SİGORTA YAPILIYOR

DASK yaptırmak isteyen vatandaşlar ilgili sigorta şirketine giderek sigorta yaptırmak istediklerinde kendilerine evin metrekaresi soruluyor. Burada sigorta şirketinin sisteminde evin kaç metrekare olduğunu görme imkanı bulunmuyor. Bundan dolayı da vatandaşın beyanı esas kabul ediliyor. DASK için konutlarda en düşük metrekarenin 39 metrekare olması gerekiyor. Bunun prim karşılığının da 90 TL olduğu bildirildi. Vatandaş 120 metrekarelik evine 39 metrekare diyerek 90 TL ödeyip bu sorunu aştığını düşünüyor. 120 metrekare olduğunu söylese DASK için 285 TL ödeme yapması gerekecekti. Ancak bunun çok ağır bir bedelinin olduğu deprem sonrasında anlaşıldı. 

Evlerinin DASK yaptırılmasından dolayı depremden sonra başvuru yapan vatandaşlar aldıkları ödemelerde adeta şok oldular. DASK ödemeleri tamamen poliçe üzerinde satın alınan teminata göre yapılıyor. 39 metrekarelik konut için hazırlanan poliçede vatandaşa 117 Bin TL ödeme yapılabiliyor. Oysa doğru metrekare üzerinden DASK yapılmış olsa bu vatandaş 362 Bin TL alacaktı. 195 TL fazla prim ödemek istemeyen bu vatandaşlar deprem sonrasında alabilecekleri 245 Bin TL'den oldular. 

AZ HASARLI EVLERDE DASK SORUNU ARTTI!

Depremde az hasar alan evler için de DASK ödemeler yapıyor. Ancak bu ödeme yüzde 15 ile sınırlanıyor. Yani ev az hasarlıysa poliçede yazılı olan teminatın yüzde 15'i ödeniyor. Eksik metrekare üzerinden 117 Bin TL'lik teminat satın alan vatandaşlar da az hasarlı evleri için 17.500 TL ödeme almak durumunda kaldılar. Yine de DASK depremzedelerin mağdur olmamaları için burada farklı bir özel uygulama yaptı. 100 metrekare altında gösterilen tüm konutları 100 metrekare olarak kabul edip onun üzerinden vatandaşa fazla fazla ödeme yapıldı.