Deprem bölgesi için hazırlanan kanun teklifi hakkında bakanlıktan açıklama!

Adalet Bakanlığı tarafından bugün deprem bölgesi için Meclis'e sunulmak üzere hazırlanan kanun teklifi hakkında açıklama geldi.
Deprem bölgesi için hazırlanan kanun teklifi hakkında bakanlıktan açıklama!

Meclis'e sunulmak üzere hazırlanan "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" hakkında bugün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan açıklama geldi. Yapılan açıklamalardan öne çıkan başlıklar başlıca şu şekildeydi;

İDARİ YARGILAMANIN SÜRESİ DEĞİŞTİ!

İdari yargılamada yargının verdiği savunma süresinde kanun teklifi ile birlikte değişiklik olduğundan bahseden Bakan Tunç, "Kural olarak idarenin savunması alınmadan keşfe gidilememektedir. Düzenlemeyle, idarenin savunması beklenmeksizin keşif ve bilirkişi incelemesi yapılabilmesi sağlanmaktadır. İdari yargılamada ilk derece mahkemelerinde tarafların istemesi halinde duruşma yapılması zorunludur. Düzenlemeyle, duruşma yapılması hakimin takdirine bırakılmaktadır. İdari yargılamada yürütmenin durdurulması talepleri hakkında verilen kabul veya ret kararlarına karşı bölge idare mahkemesine itiraz edilebilmektedir. Düzenlemeye göre, bu kararlara itiraz edilemeyecektir. Delillerin toplanmasından itibaren en geç 15 gün içinde karar verilmesi öngörülmektedir. İdari yargılamada idare mahkemesinin kararlarına karşı 30 gün içinde istinaf kanun yoluna başvurulabilmektedir. Bu usulde istinafa başvuru süresi 15 güne indirilmektedir. İdari yargılamada istinaf kanun yolu incelemesi en geç 6 ay içinde sonuçlandırılmaktadır. Düzenlemeyle, istinaf başvurusunun en geç 2 ay içinde sonuçlandırılması öngörülmektedir." dedi.

11 İL İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILDI!

Deprem bölgesinde süren yargılama sürecinin aksamaması amacı ile bu değişikliklerin yapıldığından bahseden Bakan Tunç, "Düzenlemeyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde depremlerle bağlantılı iş, dava, soruşturma ve kovuşturmalarda liste dışından da bilirkişi görevlendirilmesi yapılabilmesine imkan tanınmakta ve sürecin hızlanması amaçlanmaktadır. Tarihin en büyük deprem afetinde yıkılan 11 şehrimizdeki yargı süreçlerinin gecikmeksizin işlemesini sağlamak için mevzuat değişikliklerini ve bölgede ihtiyaç duyulan hakim, savcı ve personel desteğini güçlü bir şekilde karşılıyoruz." şeklinde açıklamalar ile süreç hakkında bilgi verdi.

Haber Editörü