Deprem sonrası Diyarbakır'da ev kiraları: Ulaşılamaz rakamlar da! Konut krizi ve inşaat maliyetleri sorunu…

Yaşanan 6 Şubat depreminden etkilenen iller arasında bulunan Diyarbakır ilinde kira fiyatları bir hayli arttı. Okul sezonunun açılmasına günler kala köylerden dönen vatandaşlar şehir içinde kiralık ev bulamıyorlar.
Deprem sonrası Diyarbakır'da ev kiraları: Ulaşılamaz rakamlar da! Konut krizi ve inşaat maliyetleri sorunu…

6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkez üssü depremde 11 ilde etkilendi. Etkilenen iller arasında bulunan Diyarbakır’da diğer illerde olduğu gibi birçok bina hasar aldı ve oturulamaz hale geldi. Bununla beraber deprem sonrasında birçok vatandaş ya akrabalarının yanına ya da konteyner evlere yerleşti. Yeni eğitim öğretim sezonunun başlamasına birkaç gün kala ve artık depremden sonra biraz daha düzenin oturması ile oturacak ev arayan vatandaşların sayısı arttı. Köyünden dönen, akrabalarının yanından dönen vatandaşlar Diyarbakır’da kiralık ev bulamaz oldular. Kiralık evlerin fiyatları fahiş rakamlara ulaşırken ev sahiplerinin koyduğu kriterlerde ev bulmayı zorlaştırıyor. İşte tüm detaylar…

DEPREM SONRASINDA KİRALAR FAHİŞ RAKAMLARDA!

6 Şubat depreminden etkilenen 11 il arasında bulunan Diyarbakır kalkınma çalışmalarına devam ederken depremden etkilenenlerin yeni ev arayışları başladı. Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına da az bir süre kalması depremden etkilenen vatandaşları yeni ev arayışına girdirdi. Ancak Diyarbakır’da deprem sebebi ile birçok evin hasar alması kira fiyatlarını fahiş rakamlara taşıdı. 25 bin TL’den başlayan ev kiralarına bir de ev sahiplerinin kiracının memur olma kriteri eklenince iş içinden çıkılamaz bir hal aldı.

Yapılan açıklamalara göre depremden etkilenen iller arasında bulunan Diyarbakır’da 23 bin konut açığı bulunuyor. Konut açığı ile beraber artan inşaat maliyetleri de konut krizindeki ve kira fiyatlarındaki dengeyi bozarken vatandaşları zor bir süreç içerisine sürüklüyor. Konu ile ilgili açıklamalar yapan Diyarbakır Müteahhitler Derneği Başkanı Aziz Elaldı "Diyarbakır’da şu an 30 bin konut açığı var. 7 bin konutun bitmesi ile bu 23 bine düşecek ve artarak devam edecek” ifadeleri ile durum hakkında çalışmaların yapıldığına işaret etti.

ARTAN İNŞAAT MALİYETLERİ KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR!

İnşaat sektöründe de artan maliyetler konut krizini daha da derinleştiriyor. Öyle ki konu ile açıklamalar yapan Diyarbakır Müteahhitler Derneği Başkanı Aziz Elaldı Diyarbakır için inşaat sektörünün durduğunu ve inşaat maliyetlerinden dolayı yeni inşaatların yapılamadığını belirtti. Açıklamalarında; “Böyle devam ederse, iflaslar yaşanır. Konut sektöründe kredilerin verilmemesinden dolayı, sektör durma noktasına geldi. Diyarbakır’da yeni başlayan bir inşaat yok, başlamasının da imkânı yok. Çünkü maliyetler yüksek” ifadelerini kullandı.