Devir değişti! Ev sahipleri artık öğrenci kiracıları tercih ediyor

Son dönemde kiraların artış göstermesinin ardından ev sahipleri tarafından artık öğrenci kiracıların daha fazla tercih edildiği öğrenildi.
Devir değişti! Ev sahipleri artık öğrenci kiracıları tercih ediyor

Son iki senelik sürece bakıldığı zaman ev kiralarının ortalama olarak yüzde 300 seviyelerde artış göstermesinin ardından ev sahipleri tarafından kiracı anlayışı değişmeye başladı. Eskiden aile ve memur vatandaşlara tanınan öncelik öğrencilere tanınmazken artık öğrenci kiracılar daha fazla tercih edilmeye başlandı. Bunun nedeni ise özellikle büyükşehirler ev kiralarının çok fazla artması ile birlikte kişilerin kiraları karşılayamayacak seviyelere gelmesi olarak yorumlandı. Durum bu şekilde olunca da öğrencilerin birden fazla kişi ile bir evde yaşaması kiranın daha fazla ödenebilir seviyeye yükselmesine neden oldu.

KİRALAR 15 BİN TL'Yİ BULDU!

Üniversitelerin açılmasının ardından öğrenci kiracıların sayısı da yükselmeye başladı. Geçici süre ile eğitimleri için bu şehirlerde kalan ve kirayı karşılamak için bir evde 4-5 kişi kalan öğrenciler ev sahiplerinin de tercihleri arasına girdi. Yeni Şafak'ın haberi göre birden fazla kişinin kaldığı evlerde kiraların daha kolay ödenmesi nedeni ile ev sahipleri artık öğrenci kiracıyı tercih etmeye başladı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, "Öğrencilerimizin çoğu yerleşti. Halen ev soranlar, bulamayanlar da var. Onlara hızla yardımcı oluyoruz. Ankara genelinde öğrencilerin tercih ettiği konutların kirası 12-15 bin lira bandında seyrediyor. Son dönemde 3-4-5 kişi toplanıp eve çıkanların sayısı daha da arttı. Böylelikle maliyet düşmüş oluyor. Okula uzak bölgelerdeki meskenler daha ucuz olabiliyor. Merkez yerler daha kalabalık ve pahalı" şeklinde konuştu.

İŞLER TERSİNE DÖNDÜ!

Artık ev sahiplerinin öğrenci kiracı araması konusunda ise İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, Eskiden bu zamanlar daha yoğun olurduk, telefonlar susmazdı. Şu an tek tük soran oluyor. Daha az ödemek için toplu çıkanlar oluyor, bu eskiden de yaygındı. Bu yıl daha kalabalık gruplar ev tutuyor. İstanbul'da merkez yerlerde evlerin kiraları 15 bin liradan, çeper yerlerde ise 10 bin liradan başlıyor. Eskiden ev sahipleri, öğrencileri tercih etmezdi. Şimdi ise evlerini öğrenciye vermek istiyor çünkü öğrenciler bir süre sonra çıkıp gidiyor. Hatta ev sahibi, kalabalık olsun paramı garanti alayım, kira aksamasın diye bakıyor. Yani işler tersine döndü" ifadelerine yer verdi.