Devlet dar gelirli vatandaşlara yönelik her sene 100 bin konut inşa edecek!

Konut sıkıntısının sona ermesi amacı ile devlet tarafından yapılacak olan son kampanya ile birlikte TOKİ ev sahipliğinde konutların üretilmeye başlanacağı öğrenildi.
Devlet dar gelirli vatandaşlara yönelik her sene 100 bin konut inşa edecek!

2023 senesinin başından bu yana Türkiye'nin en çok gündeminde yar alan sorunlardan biri de konut sıkıntısı oldu. Fiyatlarda yaşanan ani yükselmenin ardından hem konut hem de kira sorunu yaşayan vatandaşların bu çerçevede nasıl daha refaha ulaşabilecekleri araştırılmaya başlandı. Durum bu şekilde iken devlet tarafından da gerekli olan önlemler araştırılmaya başlandı. Öncelikle kira sorununu çözmek için yüzde 25 sınır getirildi, ardından fiyatların düşmesi için denetimler daha da sıklaşmaya başladı.

12. KALKINMA PLANI YAYIMLANDI!

Tüm bu süreçler ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12. Kalkınma Planı yayımlandı. Burada önümüzdeki 5 yıl için bir çizelge yayımlandı. Burada önemli hedefler belirlendi. 5 maddede açıklanan bu plan şu şekildeydi;

5 Yıllık Kalkınma Planı

1- Nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum.

2- İstikrarlı büyüme, güçlü ekonomi.

3- Yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim.

4- Afetlere dirençli yaşam alanları, sürdürülebilir çevre.

5- Adaleti esas alan demokratik iyi yönetişim.

Tüm bunların yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından enflasyon ve büyüme gibi planlamaya dahil olan maddeler şu şekilde açıklandı;

Kalkınma Planı Dönemi

"Ortalama %5 oranında istikrarlı ve dengeli bir büyüme hedefliyoruz.

2028 yılında 1 trilyon 589 milyar dolar millî gelire, 17 bin 554 dolar kişi başına gelire ulaşmayı amaçlıyoruz.

Yılda ortalama %3 istihdam artışı sağlayarak dönem sonunda işsizliği %7,5 düzeyine indirmeyi öngörüyoruz. Mal ihracatını 375 milyar dolara yükselterek, turizm gelirlerinde 100 milyar dolar seviyesine çıkarak cari işlemler açığını sıfıra yakın bir seviyeye düşürmeyi amaçlıyoruz.

Enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirmeyi, 2028 yılı sonunda %4,7’ye geriletmeyi hedefliyoruz."

HER SENE 100 BİN KONUT İNŞA EDİLECEK!

Bu plan çerçevesinde "Afet tehlikesi ve riski altındaki alanlarla bu alanların dışındaki riskli yapıların sağlıklı ve güvenli yaşamayı esas alacak şekilde dönüştürülmesine yönelik uygulamaları etkinleştirmek ve yaygınlaştırmak" şeklinde belirlenen amaç doğrultusunda her sene TOKİ tarafından 100 bin konut olmak üzere toplamda 500 bin konutun inşasının tamamlanmasının planlandığı öğrenildi.

Özellikle de dar gelirli vatandaşların da yararlanabilmesi amacı ile oluşturulan bu projeler kapsamında konutların iklim değişikliğinin etkilerine karşı dirençli ve düşük karbonlu ekonomiye geçişin sağlanması, sosyal adalet anlayışıyla çevreyle doğal kaynakların korunması ve yönetilmesi, toplumun çevreye karşı duyarlılığı ve bilincinin artırılması yönünde inşasının yapılacağı ifade edildi.

2028 senesinde tamamlanması beklenen bu konutlar çerçevesinde dar gelirlilere, kadınlara, engellilere ve gençlere yönelik konut sahibi olma imkanının verilmesinin planlandığı öğrenildi.

Haber Editörü