Dolar kuru uçtu Kanal İstanbul hayal oldu! İşte yeni maliyeti...

Döviz kurunda yaşanan yükseliş inşaat sektörünü darboğaza sokarken Kanal İstanbul projesinin maliyeti de katlandı.
Dolar kuru uçtu Kanal İstanbul hayal oldu! İşte yeni maliyeti...

Dolar kuru uçtu Kanal İstanbul hayal oldu! İşte yeni maliyeti... Döviz kurunda yaşanan rekor yükseliş inşaat sektörünü de olumsuz etkilerken şantiyelerde işler durma noktasına gelmişti.

Demir ve çimento fiyatlarına gelen zamlar, inşaat malzemelerinin pek çoğunun rekor oranda zamlanmasına neden olurken yeni konut projelerinin büyük bir bölümü rafa kaldırılmıştı. Yapılması planlanan Kanal İstanbul projesinin de artan maliyet nedeni ile artık yapılmasının imkansız bir hale geldiği iddia edildi.

KANAL İSTANBUL PROESİ İPTAL Mİ OLDU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en büyük hayalim diyerek duyurduğu çılgın proje Kanal İstanbul projesini de dolar kuru vurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Nadir Ataman “Kanal İstanbul ve Yenişehir, ‘hayal İstanbul'dur'. Artık gerçek gündeme dönün” çağrısında bulundu.

Ataman “Cumhurbaşkanı ‘Hele bir seçilelim, Kanal İstanbul ile ilgili adım atacağız' diyordu. Artık kanaldan ve Yenişehir'den bahsetmiyor bile. Senelerce hayal proje ile Türkiye gündemini meşgul ettiniz. Gerçek gündemi hiç konuşturmadınız. ‘Kanal İstanbul ve Yenişehir, hayal İstanbuldur' dedik. Her mecradan bize laf yetiştirdiler. Artık gerçek gündeme dönün. İstanbul'un deprem sorunu ile ilgili çalışmalar nelerdir, ondan bahsedin" diyerek projenin artık hayal olduğunu iddia etti.

kanal-istanmul.jpg

KANAL İSTANBUL MALİYETİ NE KADAR, KAÇ MİLYAR DOLAR?

Projenin inşaat maliyeti o günkü kur üzerinden 75 milyar TL olarak hesaplanırken projenin toplam maliyeti ise 15 milyar dolar olarak ifade edilmişti. Ancak dolar kuru zaman içerisinde rekor artış yaşarken kurun 27 TL bandına dayanması ile artık projenin maliyetinin içinden çıkılmaz bir hal aldığı belirtilerek iptal edilebileceği iddia edildi.