Ecrimisil nedir, hangi durumlar için kullanılır?

Emlak ve hukuk sektöründe sık sık kullanılan ecrimisil kavramı hakkında merak edilenlerin artmasının ardından tanımı gerçekleştirildi.
Ecrimisil nedir, hangi durumlar için kullanılır?

Gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren ecrimisil kavramı hakkında merak edilenlerin artmasının ardından bu kavram hem hukuk hem de emlakçılık sektöründe değerlendirilerek açıklandı. Yapılan açıklamalara göre bir mülkün sahibinin izni olmadan kullanılması sonucunda meydana gelen tazminat hakkı olarak açıklandı.

ECRİMİSİL NEDİR?

Bir gayrimenkulün sahibinin herhangi bir şekilde izni olmadan kullanılması sonucunda tazminat hakkı doğmaktadır. Mülk sahibinin elde ettiği bu hak ise ecrimisil olarak tanımlanmıştır. Fakat burada bilinmesi gereken en önemli kavram ise kesinlikle bu mülkün kötü niyetli bir şekilde kullanılması yani işgal edilmiş olmasıdır. Açılan davada ise mülkü işgal eden kişinin o mülkü nasıl kullandığına da kesinlikle bakılmamaktadır. Mülk sahibi bu durumda kişi mülkü iyi kullanmış da olsa dava açma hakkına sahiptir.

HANGİ DURUMLARDA DAVA AÇILABİLİR?

Konut sahipleri tarafından en çok merak edilen konulardan biri de hangi durumlarda davaların açılabileceği yönündedir. Yapılan açıklamalara göre davanın açılabilmesi için belli başlı durumların meydana gelmiş olması gerekmektedir. Bu durumlar ise şu şekildedir;

  • Kira sözleşmesi sona erdiği halde sözleşmeyi yenilemeden mülkü kullanmaya devam etmek
  • İzinsiz inşaat yapmak ve kamu hizmetinde kullanılmak üzere kiralanmış bir binayı işgal etmek

Bu durumların meydana gelmesi sonucunda ise dava açmak için kişinin öncelikle uyarılması gerekmektedir. Uyarı gerçekleştikten sonra ise kişi yine gayrimenkulü kullanmaya devam ederse burada mal sahibinin yapması gereken ilk iş bulunduğu konumdaki Asliye Hukuk Mahkemesi'ne müracaat etmektir.

Davada mali durumlar genellikle sözleşmede bulunan kira bedeline göre değişiklik göstermektedir.