Elbirliği mülkiyeti nedir, paylı mülkiyet arasındaki fark nedir?

Emlak sektöründe sıklıkla kullanılan terimlerden biri olan elbirliği mülkiyeti hakkında merak edilenler hakkında detaylar açıklandı.
Elbirliği mülkiyeti nedir, paylı mülkiyet arasındaki fark nedir?

Konut sahipleri tarafından merak edilen terimlerden biri olan elbirliği mülkiyeti hakkında merak edilenler artmaya devam ediyor. Emlak sektöründe sıklıkla kullanılan terimin tanımında gayrimenkul üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olduğu ancak payların belli olmadığı durumlar olarak bilinmektedir. Bu tip durumlara bakıldığında genellikle miras yolu ile kalan gayrimenkulleri karşılamaktadır.

ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİ NEDİR?

Yapılan açıklamalara göre genellikle miras yolu ile kalan gayrimenkullere karşılık gelen bu terim, iştirak halindeki mülkiyet olarak da tanımlanabilmektedir. Bu mülkiyetlerde gayrimenkul üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunmak için tüm hak sahiplerinin onayının bulunması son derece önemlidir. Bunun nedeni ise hak sahiplerinin gayrimenkulün bir kısmının değil de tamamı üzerinde hakkının bulunmasıdır.

Hak sahipleri tarafından Sulh Hukuk Mahkemesine başvurularak izale-i şuyu yani ortaklığın giderilmesi davası açılabilirken bir yandan da mahkeme kararı ile birlikte elbirliği ortaklığı durumuna son da verilebilmektedir. Bu da ancak tüm hak sahiplerinin ya da kendilerine vekalet eden kişilerin tapuya başvurması ile de elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete çevrilmesi ile olabilmektedir.

ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİ İLE PAYLI MÜLKİYET ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Bu noktada en çok karıştırılan terim elbirliği mülkiyeti ile paylı mülkiyet terimleri olmuştur. Yapılan açıklamalara göre ikisinin arasındaki fark elbirliği mülkiyetinde kimin ne kadar oranda hak sahibi olduğunun bilinmemesi durumu olarak açıklanmıştır.