Emlak Piyasası Karıştı, Ev Sahipleri Dikkat! Bu 3 İlde Konut Kiraları Yüzde 50'nin Üzerinde Arttı!

Pandemi etkisi ve ekonomik koşullar neticesinde emlak piyasasında önemli gelişmeler yaşanıyor. Fiyat artışlarının akıl almaz seviyelere çıktığı emlak piyasasında bazı şehirlerde yüksek fiyatlara rağmen kiralık ev bulunamıyor. Bazı şehirlerde ise konut kirası fiyatlarına yüzde 5'in üzerinde zam geldi.
Emlak Piyasası Karıştı, Ev Sahipleri Dikkat! Bu 3 İlde Konut Kiraları Yüzde 50'nin Üzerinde Arttı!

Türkiye'de gayrimenkul sektörü oldukça zor bir süreçten geçiyor. İnşaat maliyetlerindeki artışlar yeni konut projelerinin tamamlanmasını engellerken konut stoku da talepleri karşılamaktan aciz kaldı. Bundan dolayı da artan fiyatlar emlak piyasasını tamamen farklı koşullara ulaştırdı. Kira fiyatlarına da yansıyan bu gelişme ile artık ev kiralamak oldukça zorlaştı. Üstelik kiralık ev bulmak da bir hayli güçleşti.

KONUT STOKU KALMADI

Konut sektörünün ciddi bir darboğazdan geçtiğini söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Konut sektöründe talep hızı düştü ama konut arzı ondan da daha fazla düştü. Arz talep dengesizliği nedeniyle de fiyatlar yükseldi. Konut kredisi faizlerinin yüksek olması bu yönde satışları olumsuz etkiledi. Lakin konut stoku da kalmadı. Yatırım için konut satın almak tamamen durdu. İstanbul'da kiralık ev dahi kalmadı.” dedi.

EV KİRALAMAK İSTEYEN ÇOK AMA KİRALIK EV YOK

İstanbul'da ev kiralamanın çok zor bir hale geldiğini söyleyen Cansel Turgut Yazıcı, “İstanbul'da ev kiralamak isteyen çok ama kirlaık ev yok. Kiralık ilanı yayınlanan evi ilk gören o evi kiralıyor. Çünkü kiralamazsa başka bir alternatifi yok. Tanıdık yoksa zaten ev kiralayamıyorsunuz. Kiralar yüksekdi, depozitolar dahi fırladı. Makul fiyatla kiraya çıkarılan ev o gün hemen kiralanabiliyor. Konut üretimi yapılmazsa kiralık ev sorunu büyük bir problem haline gelecek.” ifadelerini kullandı.

12 BİN TL KİRASI OLAB EV İÇİN SIRAYA GİRENLER VAR

İstanbul'da kiralık ev sorununa değinen emlak danışmanlık şirketi Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, “Türkiye'de 170 ofisimiz var. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki ofislerimizde insanlar kiralık ev bulabilmek için sıraya girmeye başladılar. En fazla sorun da İstanbul'da yaşanıyor. Kadıköy, Bahçeşehir, Maslak, Levent, Başakşehir, Beykoz, Çekmeköy gibi ilçelerde kiralık ev arayanlar sıraya giriyorlar. Aylık kirası 12 Bin TL olan evi kiralamak için bile sırada bekleyen onlarca insan oluyor.” şeklinde konuştu.

SON 1 YILDA KİRALAR YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE ARTTI

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan kiralık konut fiyatlarına ilişkin çalışmaya atıfta bulunan Gökhan Taş, “Yıllık kira artış oranı İstanbul'da yüzde 35,7, Ankara'da yüzde 20,3 ve İzmir'de yüzde 21,8 oldu. Ancak biz de şirket olarak kiraladığımız evler üzerinden bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bizim protföyümüze göre Haziran 2021'de son bir yılda kira artış oranı İstanbul'da yüzde 57, Ankara'da yüzde 51 ve İzmir'de yüzde 64 yükseldi.” dedi.