Emlak ve Gayrimenkul Uzmanı bombayı patlattı: Konutta balon patlıyor, ev fiyatlarında rüzgar tersine dönüyor

TÜİK tarafından açıklanan konut satış rakamlarını değerlendiren Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman, verilerin ev fiyatlarında düşüşü işaret ettiğini açıkladı. 2023'te ev fiyatları ne olur, konutta yükseliş var mı, son durum ne?

Koronavirüs salgını döneminde fiyatlarında en fazla artış yaşanan ürünler arasında konut ve araç ilk sırada yer almıştı. Özellikle de konut fiyatlarında yaşanan yükseliş pandeminin etkisinin yanı sıra mülteci göçü, inşaat maliyet endeksindeki yükseliş ve arz talep dengesinde yaşanan kırılmalar ile daha da yıkıcı bir hale gelmiş, ev fiyatları zam yağmuruna tutulmuştu. 

Yaşanan süreci değerlendiren Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman hem konut satışları ve konut fiyatları hakkındaki şimdiki durumu değerlendirdi hem de önümüzdeki dönem için beklentilerini duyurdu. Peki, konut fiyatlarında son durum ne, konuta yatırım yapmak mantıklı mı, elinde evi olanlar satmalı mı, konut fiyatları düşecek mi, ne zaman düşer?

EV SATMAK İÇİN EN UYGUN ZAMAN NE ZAMAN, BU FİYATLARLA EV SATILIR MI?

Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman takipçilerinden gelen "ev almak için uygun, doğru zaman mı?" sorusuna yanıt verdi. Büyükduman yapmış olduğu açıklamasında "Eğer müteahhitseniz ve elinizde eviniz varsa satmak için her zaman en doğru zamandır. Müteahhit değilseniz de bu durumda elinize geçen parayla ne yapacağınıza bağlı olarak değişir. 

Emlak ve Gayrimenkul Uzmanı bombayı patlattı: Konutta balon patlıyor, ev fiyatlarında rüzgar tersine dönüyor

Konuttan daha iyi getirisi olabilecek bir başka yatırıma geçmek için satacaksanız bu durumda konut satmak için doğru zamandır diyebiliriz. Altın satmak için, dolar satmak için en doğru zaman ne zamansa o para ile ne yapacaksanız ona göre karar verilmelidir. Ama bana kalırsa şu anda ev satmak için uygun bir zaman içindeyiz diyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu. 

Emlak ve Gayrimenkul Uzmanı bombayı patlattı: Konutta balon patlıyor, ev fiyatlarında rüzgar tersine dönüyor

EV SATARAK, ARSA, DÜKKANA GEÇİŞ YAPMAK MANTIKLI MI, EVİMİ SATIP DÜKKAN ALINIR MI?

Kurumsal firmalara kiraya verilen dükkanlara ve gayrimenkullere geçiş yapmak isteyen kişilere yönelik olarak değerlendirme yapan Büyükduman "Kiralara yüzde 25 gibi bir sınır konuldu ve bu da konut yatırımcılarını alternatif yöntemler aramaya itti. Konutlar iyi bir kira getirisi sağlayan yatırım aracı sınıfından çıkmış oldu. Dükkanlar ve plazaların kira getirileri daha yüksek olduğu için pek çok kişi artık dükkanı tercih ediyor. Getiriler arasındaki fark aslında risklerin farklılığından kaynaklanıyor" dedi. 

Emlak ve Gayrimenkul Uzmanı bombayı patlattı: Konutta balon patlıyor, ev fiyatlarında rüzgar tersine dönüyor

KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NE, EV FİYATLARI DÜŞECEK Mİ, NE ZAMAN DÜŞER?

TÜİK, Haziran ayı konut satış istatistikleri rakamlarını açıkladı. Açıklanan rapora göre Haziran ayında 150 bin konut satışı yapılırken Mayıs ayında ise 120 bin civarında konut satılmıştı. Müthiş bir sıçrama gibi görünüyor ama pek çok kişi yanılıyor. Çünkü Mayıs ayında çalışılan gün sayısı ile Haziran ayında çalışılan gün sayısı arasında yüzde 20 fark bulunuyor. 

Peki konut fiyatlarında son durum ne? Henüz resmi rakamlar gelmedi ama benim tahminlerime göre İstanbul'da konut fiyatlarında yüzde 220 ve kiralık ev fiyatlarında ise yüzde 150 civarında görünüyor. Konut piyasasında dönüşün sinyalleri başladı. Hem fiyat artışları hem de konut satış adetleri ile ilgili zirveden dönüşün işaretlerini gördüğümü söyleyebilirim. Fiyatların geldiği bu noktada bu fiyatlar Türkiye'de insanların gelir düzeyinin çok üzerinde. Sürdürülemez bir fiyatlandırma sürecine girdik" diyerek fiyatlarda düşüş yaşanacağını öngördü ve Haziran ayından itibaren konut satış rakamlarında ve buna paralel olarak ev fiyatlarında düşüş yaşanabileceğini iddia etti.

NOT: Emlak365.com tarafından yatırım tavsiyesi verilmemiş olup adı geçen ekonomist tarafından yapılan değerlendirmeler haberleştirilmiştir.