Emlakçı Komisyonu İçin Yargıtay Emsal Karar Açıkladı!

Emlakçı komisyonu için yaşanan tartışmalarda kullanılacak emsal karar Yargıtay tarafından açıklandı. Emlakçı komisyonu için Yargıtay çok ses getirecek yeni bir açıklamada bulundu.
Emlakçı Komisyonu İçin Yargıtay Emsal Karar Açıkladı!

Emlakçı komisyonu için yaşanan tartışmalarda kullanılacak emsal karar Yargıtay tarafından açıklandı. Emlakçı komisyonu için Yargıtay çok ses getirecek yeni bir açıklamada bulundu.

Emlakçılar tarafından mahkemelere açılan davalarda bir numaralı dava nedeni olan komisyonun ödenmemesi hakkında Yargıtay çok konuşulacak emsal bir karara imza attı. Bundan sonra yazılı sözleşmede yer almayan emlakçı komisyonu ödenmeyecek!



14 Bin Lira Komisyon Ödemedi, Davalık Oldu



Söz konusu olay lüks bir villanın satışında yaşandı. İddialara göre 450 bin liralık villa satışı için emlakçı ile anlaşan kişi 14 bin lira tutan kaporayı ödememek adına villanın sahibi ile emlakçıyı aradan çıkararak direkt olarak anlaştı.



Villanın satışını anlaşan iki kişi arasında gerçekleştirdi. Durumu fark eden emlakçı ise 14 bin 160 lira tutan komisyonunu tahsil etmek için dava açarak talepte bulundu. 7. İcra Müdürlüğü üzerinden 14 bin liralık icra takibi başlatan emlakçı sözlü komisyon anlaşması yaptığını iddia etti.



Alıcı ise duruma itiraz ederek icra takibinin durdurulmasını talep etti. Mahkeme sonucunda emlakçı lehine karar çıktı ve 14 bin liralık komisyon ödenmesine hükmedildi. Villayı satın alan kişi kararı bir üst mahkmeye taşıdı ve iptal davası açtı.



Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Emsal Karar Aldı



Yargıtay emlakçı komisyonu için emsal bir karar aldı ve sözlü sözleşmenin kabul edilemeyeceğine, emlakçı komisyonu için yazılı sözleşme yapılması gerektiğini açıkladı. Böylelikle davalı komisyon ödemekten kurtuldu. İşte o emsal karar;



"Kanunun, taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmeleri bakımından öngördüğü şekil geçerlilik şekli olup, yazılı sözleşme bulunmaması hâlinde hukuken geçerli bir sözleşmeden söz edilemez. Dava konusu uyuşmazlıkta da taraflar arasında yazılı bir sözleşme bulunmamaktadır.



O halde davacı geçerli olmayan sözleşmeye dayanarak tellâllık ücreti talebinde bulunamayacağından, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması usûl ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirir. Temyiz edilen hükmün davalı yararına bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir."



Emlak365.com