Ev Alım Satım İşlemlerinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne Teslim Edilecek Evraklar, Yapılan Ödemeler

Ev alım satım işlemlerinin tamamlanması aşamasında vatandaşların teslim etmeleri gereken evraklar bulunuyor.
Ev Alım Satım İşlemlerinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne Teslim Edilecek Evraklar, Yapılan Ödemeler

Ev alım satım işlemlerinin tamamlanması aşamasında vatandaşların teslim etmeleri gereken evraklar bulunuyor. Bu evraklar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne iletilecek evraklar olup hem satıcı hemde alıcı tarafından temin edilmesi gerekiyor.

Devletin başlattığı sosyal konut projesi, yine hükümetin kamu bankaları aracılığıyla sıfır konut alımlarına yüzde 0.97 faiz oranıyla konut kredisi sağlaması, bunun yanında bankaların faiz oranlarının düşmesi ev alım cazibesini artırdı.



Bu kapsamda vatandaşlar ev alımı için piyasa araştırması yaparken ev alım aşamasında da yapmaları gereken işlemleri merak ediyorlar.



EV ALIM SATIM İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER



Vatandaşlar özellikle konut kredisi aracılığıyla ev alımları ile normal ev alımlarında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde yapılacak işlemleri araştırıyorlar. Bu kapsamda teslim edilmesi gereken evraklar ile birlikte diğer basamakları merak eden vatandaşlar için bu aşamaları adım adım aktarıyoruz.



Evrak Teslim İşlemleri



Satış işlemlerinin tamamlanması için vatandaşlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden evrak teslim işlemleri yapacaklar. Bu evraklar satış aşamasında yapılması gerektiğinden eksiksiz olmalı. İşte hem alıcının hemde satıcının teslim etmesi gereken o evraklar.



Kimlik Belgesi (Taraflara varsa temsilcilerine ait), İşlemde temsil var ise temsil belgesi (Yetki Belgesi, vasi kararı, vekâletname vb.), Emlak Beyan Değerini Gösterir Belge (Taşınmazın bağlı bulunduğu Belediyeden alınır), İşleme konu taşınmazın tapu senedi (Var olması halinde istenir), Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi (DASK) (Bina vasıflı taşınmazlarda),



NE KADAR ÜCRET ÖDENİR?



Tapu işlemleri için vatandaşların yapmaları gereken ödemelerde bulunuyor. Konut değerine göre tapu harcı ödemesi yapacak olan vatandaşlar için kurum tarafından yapılan açıklama şu şekilde;



492 sayılı Harçlar Kanunun 4 sayılı tarifesinin 20-a pozisyonuna göre emlak beyan değerinden az olmamak üzere satış için beyan edilen değer üzerinden alıcı ve satıcı ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında harç tahsil edilmektedir. 6544 sayılı Döner Sermaye Kanununa ekli tarifeye göre döner sermaye ücreti tahsil edilmektedir.



Emlak365.com