Ev Alırken Ödenen Vergiler ve Masraflar Neler?

Düşen konut fiyatları ve gerileyen kredi faiz oranları ev sahibi olmak isteyen kişilerin iştahını arttırdı. Peki, ev alırken ödenen vergi ve masraflar nelerdir?
Ev Alırken Ödenen Vergiler ve Masraflar Neler?

Düşen konut fiyatları ve gerileyen kredi faiz oranları ev sahibi olmak isteyen kişilerin iştahını arttırdı. Peki, ev alırken ödenen vergi ve masraflar nelerdir?

Ev alırken masraf hesaplaması yaparken pek çok kişinin yaptığı en büyük hata sadece satın aldığı konutun tutarını dikkate alarak hesaplama yapılmasıdır.



Oysa ki konut satın alırken tapu harcı başta olmak üzere ödenen çok sayıda masraf bulunmaktadır. Peki, ev alırken ödenen vergiler ve masraflar nelerdir?



Ev Alırken Ödenen Vergiler Nelerdir?



Ev alırken ödenen ilk vergilerden biri tapu harcı vergisidir. 2019 yılında tapu harcı vergisi alınan karar kapsamında yüzde 1,5 ev sahibinden ve yüzde 1,5 evi satan alan taraftan olmak üzere yüzde 3 olarak tahsil edilmektedir. İndirimin yıl sonunda bitmesi ile bu oran her iki taraftan da yüzde 2 olmak üzere yüzde 4 olarak tahsil edilecek.



Buna ek olarak tapu döner sermaya masrafı da tahsil edilmekte olup bu tutar her sene yeniden belirlenmektedir. Bu sene için uygulanan tapu döner sermaye hizmet bedeli 128 lira ve ilave hizmet bedeli 17,50 lira olarak tahsil edilmektedir. Tapu işlem masrafı olarak ta anılan bu tutar için satın alınan konutun tutarına bağlı olarak değişmekle beraber 145 lira ile 250 lira arasında değişen tutarlarda ödeme yapılmaktadır. Çevre temizlik vergisi ödemeleri de çıkabilmektedir.



Ev Alırken Ödenen Masraflar Nelerdir?



Tapu harcı ve tapu döner sermaye masrafı yanı sıra satın aldığınız konut sıfırsa ve noter onaylı konut satış sözleşymesi düzenleyecekseniz bu durumda noter ücreti de ödemeniz gerekir. Yine konutun tapu işlemleri konusunda zorunlu deprem sigortası yapılmakta olup DASK ücreti tahsil edilir.



Buna ek olarak kişinin emlakçıdan ev almak istemesi durumunda emlakçı komisyonu, sıfır konut alımlarında abonelik açtırma masrafları, ikinci el konutlarda ise bu abonelikleri üzerine alma masrafları ve konut tadilat masrafları da ortaya çıkabilmektedir.



Yine pek çok kişi dikkate almasa da evden eve nakliye şirketleri de günümüzde ne yazık ki oldukça fazla ücretler talep etmekte özellikle de yüksek katlı binalardan ya da yüksek katlı binalara yapılan taşınmalarda ciddi rakamlar talep edilmektedir.



Ev Aldıktan Sonra Ödenen Vergiler Nelerdir?



Ev satın alan kişiler bir sonraki yıl emlak vergisi ödemeye başlarken yine satın alınan konutun elde edilme tarihinden 5 yıl önce kazanç sağlanarak satılması durumunda da değer artış kazancı vergisi ödemesi yapılması zorunludur.



Android uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ



Facebook Konut Kredisi ve Emlak Haberleri Kapalı Grubumuza Katılmak İçin TIKLAYINIZ



Facebook sayfamız için TIKLAYINIZ



İnstagram sayfamız için TIKLAYINIZ



Twitter sayfamız için TIKLAYINIZ



Haber Kaynağı: Emlak365.com