Ev alma hayalleri kuranlar dikkat! Konut kredisi faiz oranları düşecek mi Remzi Özdemir açıkladı

Merkez Bankası tarafından yapılan 100 baz puan faiz indirimi sonrasında gözler bankaların faiz oranlarına çevrilmişti. Peki kredi faizleri düşer mi, 0.99 konut kredisi gelir mi?
Ev alma hayalleri kuranlar dikkat! Konut kredisi faiz oranları düşecek mi Remzi Özdemir açıkladı

18 Ağustos tarihli Merkez Bankası PPK toplantısı ile beklenmedik bir karar alınmış ve tüm dünya merkez bankalarının faiz artırdığı bir dönemde TCMB sürpriz bir şekilde 100 baz puanlık faiz indirimi yaptığını açıklamıştı. Söz konusu kararın ardından gözler bankalarının kredi faiz oranlarına çevrilmiş, kredi faizlerine indirim olup olmayacağı sorularına yanıt aranmaya başlanmıştı.

Konu hakkında kritik bir değerlendirme de ünlü ekonomist Remzi Özdemir tarafından yapıldı. Özdemir "TCMB tarafından yapılan 100 baz puanlık faiz indirimi sonrası kredi faizleri ne olur, banka kredi faiz oranları düşer mi?" sorusuna yanıt verdi.

BANKALARIN KREDİ FAİZ ORANLARI DÜŞECEK Mİ, KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI DÜŞER Mİ?

100 baz puanlık faiz indirimini değerlendiren ekonomist Remzi Özdemir 0.99 faizli konut kredisi gelse bile bu kampanyanın dar gelirli kişileri kapsamayacağını söyledi. Özdemir ortalama konut fiyatının 1 milyon liranın üzerine çıktığını belirterek "Konut kredisini 0.99 değil hatta isterse 0.50’ye düşürsün memur, emekli veya normal ücretli bir kesim ev nasıl alabilir. Bu ülkede çalışanların yarıdan fazlası asgari ücretle çalışıyor. Tamam bıraktık asgari ücreti, bir memur diyelim ya da özel sektörde 15 bin liraya çalışan bir kişi Türkiye’de çekip alıp ev alabilir mi?"

İnsanların ev sahibi olmamalarının asıl nedeninin konut kredisi faiz oranları değil yüksek ev fiyatları olduğunu belirten Remzi Özdemir, İstanbul'da ortalama konut fiyatının 1 milyon 600 bin lira olmasına dikkat çekti. 600 bin TL peşinat verilse bile aylık konut taksit oranının 15 bin TL olacağını belirten Özdemir önceliğin ev fiyatlarının düşürülmesine verilmesi gerektiğini söyledi.

HİPERENFLASYON KONUT FİYATLARINI NASIL ETKİLER, EV FİYATLARI NE OLUR, DÜŞER Mİ, YÜKSELECEK Mİ?

Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimini eleştiren Remzi Özdemir Türkiye'nin adım adım hiperenflasyona sürüklendiğini iddia etti. Özdemir "Eylül ayında konut kredi faizleri 1.25 seviyesindeydi.

Ev fiyatları ise İstanbul’da ortalama 700 bin lira seviyesinde bulunuyordu. Hızla yükselen enflasyon inşaat maliyetlerini arttırdı. Dolaysıyla konut fiyatları da füze gibi yükseldi" diyerek enflasyonda yaşanan yükselişin konut fiyatlarında ki yükselişi desteklediğine dikkat çekti.