Ev sahibi ve kiracılar için yeni sınır duyuruldu! Yüzde 30'dan fazla zam yapılamayacak

Bu sene Temmuz ayı itibariyle bir sene daha uzatılan kira artış sınırının ardından kiracılar için bir zam sınırı daha yolda!
Ev sahibi ve kiracılar için yeni sınır duyuruldu! Yüzde 30'dan fazla zam yapılamayacak

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların önüne geçilebilmesi için Adalet Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme sonucunda kira artış sınırı getirilmişti. Bu sınıra ilişkin yapılan açıklamalara göre kiracıların oturdukları evlere ev sahipleri bir önceki seneye göre en fazla yüzde 25 zam uygulayabilecekti. Temmuz 2023 itibariyle yenilenen bu zam sınırının Temmuz 2024'e kadar devam edebileceği ifade edilirken konuya ilişkin yeni gelişmeler yaşandı.

Kiralara fahiş zamların uygulanmaması için yapılan düzenlemenin ardından bu sene gündeme gelen bir diğer konu ise aidatlar oldu. Aidatlara ani yapılan yüksek zamlara şikayetler gelirken bu konu hakkında da yeni düzenlemelerin getirilebileceği öğrenildi.

AİDATLARA YÜZDE 30 SINIRI YOLDA!

Bugün Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı tarafından yapılan açıklamalarda son senelerde kiralara kadar yetişen aidat fiyatları hakkında yeni karar alındığı öğrenildi. Bu karara göre ise tıpkı kira artış sınırı gibi aidat zam sınırının da konulacağı ifade edilmiş oldu. Sandalcı tarafından konu hakkında, “Asgari ücrette yüzde 34 oranında zam oldu. Bir sitenin aylık toplam işletme giderlerinin yüzde 70’lik kısmını personel giderleri oluşturuyor. Temmuz ayından itibaren yönetimlerin asgari ücretteki artışları aidatlara yansıtmaları olağandır. Bu da yaklaşık yüzde 30 civarında bir rakama karşılık gelmektedir. Yüzde 34 üzerinde aidat zammı yapmak fahiş artışa girer.

Çevre Bakanlığı ile apartman ve site aidatlarında tavan sınırlaması üzerine çalışıyoruz. Bu rakam da netleşmek üzere. Artık kiralarda olduğu gibi aidatlarda da bir tavan sınırlaması olacak. Kimse bu sınırın üzerinde aidat zammı yapamayacak. Tahminlerimize göre bu rakam yüzde 30 şeklinde belirlenecektir.” şeklinde ifadelere yer verildi.

AİDAT FİYATLARININ DÜŞMESİ BEKLENİYOR!

Gidilecek olan bu değişiklik sonucunda aidat fiyatlarında da bir düşüşün beklendiği ifade edildi. Bu düşüşün etkileri hakkında ise Sandalcı tarafından “Apartman ve site yönetimlerinin sırtında yüzde 18 oranında bir KDV yükü var. Çevre Bakanlığı ile bu yükün kaldırılmasına dair de çalışma yapıyoruz. Bu da uygulamaya geçtiğinde konut aidatlarında yüzde 17 oranında bir düşüş sağlanabilecek.” ifadeleri ile rakam verilerek büyük rahatlık sağlanmasının beklendiği öğrenildi.