Ev sahibinin vefat etmesinin ardından kiracı varisler ile yeniden sözleşme yapmak zorunda mı?

Kiracı ve ev sahipleri arasında devam etmekte olan polemiklere bir yenisi eklendi. Vefat eden ev sahibinin ardından sözleşmenin gidişatının nasıl olacağı merak konusu oldu.
Ev sahibinin vefat etmesinin ardından kiracı varisler ile yeniden sözleşme yapmak zorunda mı?

Ev kira sözleşmeleri hakkında son dönemde sık sık anlaşmazlıkların yaşanmasının ardından kiracılar ve ev sahipleri tarafından bazı durumların yasal olarak nasıl yorumlanması gerektiği merak edilmeye başlandı. Olağan durumlar dışında ev sahipleri ve kiracılar tarafından bu süreçlere artık büyük bir hakimiyet varken bazı istisna durumlarında hem ev sahipleri hem de kiracılar ne yapacaklarını şaşırabilmektedir.

Bu durumlardan biri de ev sahibinin vefat etmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Olası bir nedenden dolayı hayatını kaybeden ev sahibinin ardından kiracının yeni ev sahibi evin varisleridir. Ev sahibinin ardından eve sahip olan varisler ile kiracının yeni bir sözleşme imzalamasına gerek duyulup duyulmadığı oldukça merak edilmiştir.

EV SAHİBİ HAYATINI KAYBEDERSE YENİ SÖZLEŞME İMZALANIR MI?

Varise kalan mirasın intikalinin yapılmasının ardından yeni ev sahibi kiracı ile yeniden sözleşme imzalamak isteyebilmektedir. Fakat kiracı bu durumu kabul etmek zorunda değildir. Kiracı istemedikçe varisler yeni bir kira sözleşmesi yapamazlar. Bu konuda kiracı herhangi bir şekilde zorlanamaz. Varislerin yasal hakları içerisinde buna dair herhangi bir detay bulunmamaktadır.

Kiraya zam yapamayan varisler kiracıyı evden çıkarmanın yollarını zorlamak isteyebilirler. Bu konuda varislere mülk sahibi olarak bazı haklar yasal olarak tanınmaktadır. Eğer evin yeni sahibi olan varislerden birisi eve kendisinin ihtiyacı olduğunu yazılı olarak bildirirse kiracının evden tahliyesini sağlayabilir. Ancak bu talebin yerine getirilmesi gerekmektedir.

Kiracı evden çıktıktan sonra ev bir başkasına kiraya verilemez. Eğer ihtiyaç gerekçesiyle kiracı evden çıkarılır ve 3 yıl içerisinde de bir başkasına kiraya verilirse kiracının mahkemeye başvurması ile varisler tazminat ödemekle cezalandırılırlar. Bu tazminat da kiracının ödediği son kira bedeli üzerinden 1 yıllık kira bedeli kadardır. Bu nedenle sadece kiraya zam yapamadığı için bahane ile kiracıyı evden çıkaran ev sahibinin 3 sene içerisinde başka bir kiracı bulmaması gerekecektir.

Haber Editörü