Evi olmayanlar müjde: Başvuru yapana destek sağlanacak, dar gelirli ev sahibi olacak! OVP duyurdu

Evi olmayan herkesi ilgilendiren yeni bir deste kredisi hakkında açıklama geldi. OVP’ye de giren bu desteğin ayrıntıları belli oldu. İşte yeni destek kredisi…
Evi olmayanlar müjde: Başvuru yapana destek sağlanacak, dar gelirli ev sahibi olacak! OVP duyurdu

Dar gelirliye konut kredisi kampanyası son zamanların en çok konuşulan konularından biri haline dönüştü. Uygun fiyatlı üretilecek konutlara dar gelirlinin erişim yolunu açacak olan devlet, yayınladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) bu konuya değindi. OVP’de yer alan destek kredisinin kamu bankaları aracılığıyla düşük faizli olarak sağlanacağı öğrenilirken; konuya ilişkin ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.

Türkiye ekonomisinin üç yıllık hedeflerini kapsayan OVP kapsamına konuta erişim sorunu da alındı. Bu kapsamda yeni bir destek kredisinin hazırlığının yapıldığı öğrenilirken; ilk kez ev alacaklara yönelik bu kredinin devreye alınacağı açıklandı. Ayrıca kentsel dönüşüm ve deprem bölgelerine ilişkin özel destek müjdesi de OVP aracılığıyla verildi. İşte yeni destek kredisi…

İLK KEZ EV ALACAKLARA ERİŞİM İÇİN ÖZEL DESTEK

OVP ile ortaya çıkan yeni destek kredisine; hızla yükselen fiyatlar ve artan konut kredisi faiz oranları sebebiyle ortaya çıkan ‘konuta erişememe sorunu’ ile ‘afete dayanıklı konut inşası’ başlıklı program kapsamında yer verilirken, özellikle dar gelirli vatandaş için sosyal konut projelerinin geliştirileceği öğrenildi. Programda, “Dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânı artırılacak” denilen yeni projeler kapsamında kredi kullanım şartlarına ilişkin de kısa bilgiler yer aldı. İlk kez ev alacaklara verilecek olan yeni desteğin tüm şartlarının önümüzdeki günlerde ortaya çıkması beklenirken; desteğe dair detaylar programda şu şekilde yer aldı:

“Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimini destekleyecek. Dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere tesis edilecek.”

DEPREM BÖLGELERİNE VE KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖZEL PROJELER

uzun-vade-dusuk-faiz-ilk-kez-ev-alacaklara-yeni-mujde-o-tarihe-dikkat-cekildi-h120256-44c48.jpg

OVP kapsamında yer alan yeni konut desteğine ek olarak 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgeler için özel bir destek programı da dillendirildi. Programda bu bölgeler için, “Afet Konut üretiminde hak sahipliği süreçleri iyileştirilecek, maliyet etkin afet konut üretimi sağlanacak ve geri ödeme sistemleri gözden geçirilecek” ifadelerine yer verilirken; başka bir projelendirmelerin yapıldığı alan kentsel dönüşüm oldu. OVP kentsel dönüşüm hakkında şu ifadeleri kullanarak, destek verileceğini duyurdu:

“Mekânsal planların yapımında ve uygulanmasında çoklu Afet tehlikelerine karşı dirençliliğin sağlanmasına yönelik kriter ve önlemlere ilişkin mevzuatta düzenleme yapılacak. Marmara Bölgesi başta olmak üzere afet riski yüksek bölgelerdeki yoğunluğun azaltılması amacıyla bölge dışında yeni endüstriyel gelişim alanları ve lojistik hatları oluşturulacak. Tüm illerde mikro ölçekte afet risk analizleri yapılarak afete duyarlı yerleşim yeri tercihlerine yönelik farkındalık artırılacak.”