Fahiş kira fiyatları için yeni yasa yolda! Hapis cezası teklifi Meclis'e sunulacak

Son yılların en büyük sorunlarından biri olan fahiş kira fiyatları hakkında yapılan son düzenleme ile birlikte Kira Kanunu taslağının Meclis'e sunulacağı öğrenildi.
Fahiş kira fiyatları için yeni yasa yolda! Hapis cezası teklifi Meclis'e sunulacak

Kiracı ve ev sahiplerinin arasında yaşanan gerilimin en büyük nedenlerinden biri olan fahiş kira fiyatları hakkında yeni düzenleme yolda! Özellikle de 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremin ardından büyükşehirlerde yaşanan yığılmalar ile başlayan artışların artması ile birlikte son zamanlarda fahiş kira fiyatına gelen tepkiler de büyümeye başladı. Ev sahipleri ve kiracıların haklarını korumaya yönelik çalışmaların yapılacağının bilinmesinin ardından yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un Meclis'e sunacağı düzenlemenin detayları öğrenildi.

FAHİŞ KİRA FİYATLARINA HAPİS CEZASI YOLDA!

Konut fiyatlarının fahiş bir şekilde verilmesinin ardından 'Kira Kanunu' taslağı ile bu soruna çözüm getirileceği açıklandı. Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre, Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan yeni çıkacak olan bu taslak hakkında merak edilenlere yanıt verdi.

KİRAYA TAVAN FİYAT GETİRİLMESİ SORUNU ÇÖZER Mİ?

Bu düzenleme kapsamında kira fiyatlarına tavan fiyat getirilebileceği iddialar arasında yer almıştı. Bunun sorunu çözüp çözemeyeceği konusu hakkında Tezcan, "Kira artış oranlarına ilişkin getirilen sınırlama geçici madde ile düzenlenmişti. Ancak bahsedildiği gibi formüllerin uygulanması konut kiralarını yüzde 25 ile sınırlayan geçici maddenin kalıcı olarak uygulanmasına ve mülkiyet hakkının özüne dokunan ağır ihlallere neden olacaktır. Evini boş tutmak pahasına kiraya vermekten kaçınan maliklerin sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu ve tahliye davalarındaki artış oranlarını düşünürsek bu tür formüllerin kira uyuşmazlıklarını çözmeyeceği anlaşılmaktadır." şeklinde açıklamalarda bulundu.

FAHİŞ KİRA FİYATLARINA HAPİS CEZASI ANAYASAYA'YA AYKIRI MI?

Konuya ilişkin en çok merak edilen konulardan biri de bu düzenlemede getirilmesi beklenen hapis cezasının hukuki açıdan değerlendirilmesi olmuştu. Yapılan açıklamalara göre bu düzenleme kapsamında olası bir hapis cezasının anayasaya uygun olmayacağı ifade edilerek “Yeni düzenlemelerle fahiş kira artışının suç haline getirilmesi ve özgürlüğü bağlayıcı ceza yaptırımına tabi tutulması hukuka aykırı olacaktır. Nitekim bu durumda da belirlilik ilkesi ihlal edilmiş olacaktır. Anayasa’nın 2. Maddesi’nde yer alan hukuk devletinin temel ilkelerinden biri belirliliktir. Belirlilik ilkesi, yasal düzenlemelerin herhangi bir duraksamaya ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık, net, anlaşılır ve uygulanabilir olmasını gerektirmektedir. Ayrıca düzenleme hukuki güvenlik ilkesinin de ihlaline neden olacaktır. Anayasa Mahkemesi kararlarında da belirtildiği üzere bireyler; belirli bir kesinlik içinde, hangi somut eylem ve olguya hangi hukuksal yaptırımın veya sonucun bağlandığını, bunların idareye hangi müdahale yetkisini doğurduğunu kanundan öğrenebilme imkânına sahip olmalıdır. Hukuki belirlilik ve güvenlik ilkeleri uyarınca kurallar öngörülebilir olmalıdır. Ancak rayiç kira bedelleri bölgeden bölgeye değişiklik göstereceğinden fahiş kira artışının suç haline getirilmesi hukuki belirlilik ve güvenlik ilkelerine aykırı olacaktır." şeklinde açıklamalarda bulunuldu.