Fahiş kiralara karşı yeni formül! İki bakanlık harekete geçti, sistem değişiyor!

Fahiş kira artışlarının önüne geçebilmek için Adalet Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın ortak bir çalışma yapmaya başladıkları bildirildi. Kira zamlarında bölgesel artış sistemi uygulanması kararlaştırılırken Adalet Bakanlığı bunu yasal bir düzenlemeyle destekleyecek.
Fahiş kiralara karşı yeni formül! İki bakanlık harekete geçti, sistem değişiyor!

Türkiye’de konut kiralarının oldukça yüksek olması can yakmaya devam ediyor. Her ne kadar yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulansa ve bunun süresinin uzatılmasına karar verilse de hedeflenen sonuç pek de alınamıyor. Ev sahipleri yüksek kira zammını çeşitli yollarla baskıyla kiracılara kabul ettiriyorlar. Yeni kiracıların karşılaştıkları kira bedellerinde ise yüzde 25 kira zammı sınırlamasının herhangi bir etkisi olmuyor. Yeni kiracıya ev sahibi istediği fiyattan evi kiralayabiliyor.

BAKANLIKLAR HAREKETE GEÇTİ!

Deprem felaketi sonrasında bazı ev sahiplerinin depremzede vatandaşların yaşadıkları mağdurluktan bile faydalanmaya kalkıp fahiş kira bedelleri talep etmeleri bardağı taşıran son damla oldu. Adalet Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı kurmayları fahiş kiralar için ortak bir çalışma yapmaya başladılar.Ticaret Bakanlığı tarafından bölgesel kira artışı sistemi üzerinde çalışırken bu sistem Adalet Bakanlığı’nca yasal olarak desteklenecek ve uymayanlara çeşitli yaptırımlar getirilecek. Hapis cezası da bu yaptırım seçenekleri arasında bulunuyor.

Ticaret Bakanlığı Türkiye’de kira artışlarını bölgesel olarak geçmişten bugüne kadar incelemeye aldı. Her bölge için ayrı bir çalışma yapılırken kiraların hangi oranlarda arttığı tespit edilecek. Bu artışlara göre her şehir için bir tavan oran belirlenecek. Bu tavan oranın üzerinde ev sahiplerinin kira zammı yapmalarına izin verilmeyecek.

Bölgeler arasında kira artış oranı belirlenirken en önemli veri bölgesel enflasyon olacak. Bu konuda TÜİK’ten de destek alınacak ve her bölgenin kendi enflasyonuna göre kira artış oranlarının tavan seviyesi çıkarılacak. Enflasyonu yüksek olan bölgelerde kira artış oranı için ona göre bir rakam belirlenecek. Ancak bölgesel olarak enflasyonu düşük olan bölgelerde ise yüksek kira artışları olmasına izin verilmeyecek.

HAPİS CEZASI VERİLECEK!

Ticaret Bakanlığı’nın bölgesel kira artışı sistemine dair çalışması tamamlandıktan sonra devreye Adalet Bakanlığı girecek. Bir yasal düzenleme yapılarak belirlenen oranların üzerinde kira artışı yapmak isteyen ev sahiplerine hapis cezası verilmesine dair kanun TBMM’de çıkarılacak. Tüm bu çalışmaların sonucunda her ilde ayrı bir kira artış oranı tespit edilip buna uymayanlara da hapis cezası verilmesi uygulamasına geçilecek.