Gabari nedir, nasıl hesaplanır?

Arsalarda kullanılan gabari teriminin merak edilmesinin ardından konu hakkında açıklama geldi. İşte kelime anlamı ve hesaplanma yöntemi
Gabari nedir, nasıl hesaplanır?

Emlak sektöründe arsalarda kullanılan gabari teriminin kelime anlamı ile birlikte nasıl hesaplama yapıldığı hakkında merak edilenlerin artmasının ardından konu ile ilgili açıklama geldi.

GABARİ NEDİR?

Sektör içerisinde sıklıkla kullanılan gabari yapılmak istenen binanın belediye tarafından belirlenen azam miktardaki yüksekliğini anlatmak için kullanılmaktadır. Buradaki amaç gabari sayesinde bir yapının belirlenen kriterlere uygun olacak şekilde uyarlanarak düzeni sağlamaktır. Bir bakıma arsa üzerine yapılacak olan bir yapı için belediyeler tarafından öngörülen değeri yani bir yapının kaldırım hizasından çatıya kadar olan maksimum yüksekliğini ifade etmektedir.

GABARİ DEĞERİ NASIL HESAPLANIR?

Arsa yüz ölçümü, boyu ve emsallerine uygun olacak şekilde belirlenen gabari değerleri farklı şekilde hesaplanabilmektedir. Örneğin belediye tarafından gabarinin 13.5 olarak öngörülmesi durumunda, bahsi geçen yapının kaldırımdan çatıya yüksekliği azami 13.5 metre olabilmektedir. Bunun yanı sıra gabari ve KAKS ile kat başına düşen toplam metrekare hesabı da yapılabilir.