Gayrimenkul satışlarında patlama! Tapu harçları arttı mı? Ağustos verileri açıklandı!

Açıklanan verilere göre geçtiğimiz aydan bu yana yapılan gayrimenkul satışlarından olağanüstü tapu harcı geliri oldu. Gayrimenkul satışlarında artan tapu harcı işlemleri fiyatları oldukça dikkat çekti.
Gayrimenkul satışlarında patlama! Tapu harçları arttı mı? Ağustos verileri açıklandı!

Geçtiğimiz ayın gayrimenkul satış oranları açıklandı. Açıklanan gayrimenkul satış oranlarının yanı sıra açıklanan verilerde tapu harcı işlem ücretleri oldukça dikkat çekti. Temmuz ayında artan KDV oranları ile birlikte birçok sektörde işlem ücretleri artarken tapu harç ücretlerinde bir değişiklik olup olmadığı merak edilmişti. O tarihte açıklanan bilgiye göre 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarlarının yeniden belirlenmesine dair karar Resmî Gazete ’de yayınlanmıştı. Açıklanan son gayrimenkul satış oranlarının yanında dikkat çeken harç işlem ücretlerinin getirisi oldukça dikkat çekerken tapu harçları da merak edilerek araştırmaları hız kazandı. Tapu harç ücreti ne kadar? Geçtiğimiz ayda ne kadar gayrimenkul satışı oldu? İşte tüm detaylar…

SON AÇIKLANAN GAYRİMENKUL VERİLERİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan bilgilere göre ağustosta 312 bin 339 gayrimenkul satış işleminin yapıldığı açıklandı. Bunun yanı sıra gayrimenkul satışlarında alınan tapu harç ücretlerinden ise 5 milyar 109 milyon 465 bin 415 lira gelir elde edildiği belirtildi.

Gayrimenkul satış işlemlerinin detaylarında ise satışların 119 bin 547'sini konut, 55 bin 570'ini arsa, 101 bin 104'ünü tarla, 11 bin 758'ini iş yeri, geri kalanını ise diğer taşınmazların satışı olduğu açıklandı. Bu açıklanan verilere göre ağustos ayındaki gayrimenkul işlemlerinin önceki aya göre %13 arttığı belirtildi.

Yine açıklanan verilere göre illere göre en çok gayrimenkulün satıldığı il, 29 bin 992 ile İstanbul oldu. İstanbul'u 18 bin 622 satışla Ankara, 13 bin 68 ile İzmir, 11 bin 486 ile Konya, 10 bin 978 ile Bursa, 9 bin 569 ile Antalya, 8 bin 251 ile Tekirdağ, 8 bin 36 ile Gaziantep, 7 bin 934 ile Balıkesir, 6 bin 975 ile Mersin takip etti.

TAPU HARÇ ÜCRETİ NE KADAR?

Geçtiğimiz aylarda açıklanan KDV oranlarındaki artış tapu harç ücretlerini de etkiledi. Son yaşanan zam ile beraber tapu harç ücretleri yüzde 4 olarak alınan tapu harcı yüzde 6'ya yükseltildi.