Gayrimenkulde piyasa karıştı! Yatırımcı konuttan kaçmaya başladı!

Gayrimenkul piyasasında yatırımcıları çok yakından etkileyecek önemli gelişmelerin yaşanmaya başlanacağı iddia ediliyor. Sektör içerisinden gelen değerlendirmelere göre gayrimenkul yatırımı cazibesinin önemli bir kısmını kaybedecek.
Gayrimenkulde piyasa karıştı! Yatırımcı konuttan kaçmaya başladı!

Türkiye’de uygulanan ekonomi politikasından dolayı gayrimenkul yatırımı son 2 yıldır çok önemli bir görev gördü. Faizlerin indirildiği, enflasyonun yükseldiği, dolar kurunun baskılandığı bir piyasa ortamında Türk lirası cinsinden varlığı olanlar yatırımlarının enflasyon karşısında erimesini izliyordular. Buna karşın bu birikimleri ile gayrimenkul satın alıp yatırım yapanlar ise enflasyon üzerinde kazanç elde etmeyi başardılar.

GAYRİMENKULDE YENİ GELİŞME

Son iki yılda iktidarın ekonomi politikaları ve enflasyonun yükselmesi sonrası, konut sektörü yatırımcının yöneldiği alanlardan birisi olmuştu. Bu ilgi sonrasında da konut fiyatlarında rekorlar gelmişti. Ancak deprem sonrası riskli bölgelerden ayrılma isteğiyle birlikte kur korumalı mevduatta faiz sınırının kaldırılması, döviz ve altının artacağı beklentisiyle satışlar arttı.

Endeksa verilerine göre sadece İstanbul’da mart ayında satılık konut bir önceki aya göre yüzde 41 artarak 48 bin 247’ye yükseldi.

KONUTLARI SATIP BAŞKA YÖNE KAYIYORLAR

Konut fiyatlarındaki yükseklik, geri dönüş sürelerinin uzaması, fiyatların daha fazla artmayacağına dair beklenti piyasadaki satılık konut sayısını yükseltti. Emlak piyasasının uzman isimlerinden olan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, “Konutlarını satmak isteyenlerin sayısı artıyor. Burada büyük bir çoğunluk konutunu satarak başka bir yatırım aracına yatırmak istiyor. Bu yönde tedbir almayı düşünüyorlar.” dedi.

Özellikle birden fazla emlak sahibi yatırımcı arasında ‘Artık ciddi prim yaptık, bundan sonra eskisi kadar primlenmeyecek. Satıp kazancımı cebime koyayım’ diye düşünenlerin bulunduğunu belirten Akdoğan şunları söyledi:

“Çünkü 1 yıl önce 1 milyona aldığı ev şimdi olmuş 6 milyon. Eğer satılıyorsa niye satmasın. Fakat 8 milyon olma ihtimali olsa da aynı zamanda 6 milyonda kalma ya da geri gelme ihtimali de var. Bunu riske etmek istemeyen insanlar da gayrimenkul piyasasında.”

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ HIZI KESİLECEK!

Emlak sektöründen gelen değerlendirmelere göre özellikle seçimden sonra konut fiyatlarında sürpriz gelişmeler meydana gelebilecek. İnsanlar artık konuttan çıkıp finansal piyasalara giriyorlar. Konuta olan yatırımcı talebi de azalıyor. Azalan bu talep ile beraber fiyatlarda düşüş olmasa dahi artış hızı yavaşlayacak.