Geçen sene 18 liraydı bu sene 70 lira! Konutta hem kiralık hem satılık daire fiyatları yükselmeye devam ediyor

Konut sektörünün içerisinde bulunduğu duruma ilişkin son durumu emlakçılar ele aldı. İstanbul özelinde yapılan değerlendirmeler ile maliyetlerin ulaştığı son nokta gözler önüne serildi.
Geçen sene 18 liraydı bu sene 70 lira! Konutta hem kiralık hem satılık daire fiyatları yükselmeye devam ediyor

Emlak365.com - Son olarak mayıs ayının başında açıklanan enflasyon oranları ile birlikte kira zam tutarlarının yasal olarak en üst sınırı da belli oldu. Kira fiyatlarının çok yükselmesi vatandaşların canını sıkarken sektörde ayrıca satılık konut bulmakta zorlaşıyor. Satılık konutlarda ise fiyatlar can yakar seviyeye geldi. Bunun nedenini İstanbullu emlakçılar yorumladı.

MALİYETLER BİR YILDA ÇOK DEĞİŞTİ

Kira fiyatlarının neden bu kadar yükseldiğine ilişkin bir analizde bulunan Emlakçı Orhan Çobanoğlu, sorunu yabancıların konut talebine bağladı. Ensonhaber'de yer alan habere göre; Çobanoğlu çok fazla yabancı talebi olduğunu, bu nedenle fiyatların çok arttığını ifade etti. Yabancıların büyük kentleri tercih ettiğini ifade edilirken İstanbul'da Esenyurt, Bahçelievler, Büyükçekmece ve Beylikdüzü taraflarına talebin çok yüksek olduğu vurgulandı. Ayrıca arz ve talebin bribirini karşılamadığını ifade eden Emlakçı Çobanoğlu, konut üretiminin çok düşük olmasından kaynaklı olarak da fiyatların çok arttığını söyledi.

Konutların maliyetlerin ulaştığı noktayı çimento fiyatları üzerinden ele alan Çobanoğlu "Konut yapım maliyetleri çok yükseldi.İnşaat sektörü duraksadı. Geçen sene ile kıyaslarsak yaklaşık yüzde 150 gibi bir maliyet artışı söyleyebiliriz. Geçen sene 18 lira olan çimento şuanda 70 lira. Bunu baz alırsak konut imalatı çok yükseldi." dedi.

Çözüm Önerisi Sundu

Konutta sorunun nasıl çözüleceği hakkında ise "Yeni binaların satılık talebi çok fazla. Kiralık dairelere baktığımızda ise satılığa olan talepten çok daha yüksek. Kentsel dönüşümler hızlanır ve fazlalaşırsa insanlar daha güzel ve yeni binalarda oturma fırsatı bulabilir." dedi.

Kiralık konutlarda ise bazı ev sahiplerinin olduğundan daha fazla kira artışı yaptığı vurgulanırken bunu gören diğer ev sahiplerinin de fiyat yükselttiğini ve piyasanın dengesinin bozulduğunu söyledi.