Hacettepe 6 Şubat deprem raporunu yayımladı!

Milyonlarca vatandaşın hayatını olumsuz anlamda etkileyen 6 Şubat depremine ilişkin Hacettepe Üniversitesi tarafından deprem raporu yayımlandı.
Hacettepe 6 Şubat deprem raporunu yayımladı!

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketinin ardından binlerce vatandaş hayatını kaybederken milyonlarca vatandaşın hayatı ise olumsuz etkilenmişti. Türkiye'yi derinden sarsan bu felaketin ardından yaşanan yıkım üzerinde incelemeler de yapılmaya başlandı. Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan incelemelerin ardından ise yeni bir rapor yayımlandı. Bu rapora göre yapılan büyük hatalar bir kez daha gözler önüne serildi.

DÜŞÜK KALİTEDE BETON KULLANILMIŞ

Yıkılan binalar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda "Enkazda yapılan incelemelerde binaların el ile ufalanabilecek kadar düşük kalitede beton dayanımına sahip oldukları, düz donatıların sıyrıldıkları ve yetersiz sıklıkta ve çapta kullanılan etriyeler arasında burkuldukları gözlenmiştir. Ayrıca yıkılan binaların çevresinde benzer yapısal özelliklerdeki binaların kimi zaman yapısal hasarsız olarak depremi atlatabildikleri görülmüştür. Bunun temel sebepleri arasında görece olarak az hasar almış binalarda, yapısal kusurların azlığı, işçilik ve yapım kalitesinin daha iyi olması, tasarım gerekliliklerinin daha fazlasının yapısal sisteme eklenmiş olması sıralanabilmektedir" ifadeleri ile kalitesiz malzemenin yıkım üzerindeki en büyük etken olduğu ifade edilmiş oldu.

YUMUŞAK KAT SORUNU

En büyük sorunlardan biri olarak görülen yumuşak katın özellikle de Hatay ilinde çok rastlandığı ifade edilerek, binaların zemin katlarına dükkan ve restoran gibi işletmenlerin yapıldığı ifade edildi. "Bu mekanlarda kolon, perde ve bölme duvar gibi elemanların miktarı üst katlara oranla az olmaktadır. Bu sebeple yapıda zayıf bir kat oluştuğu, bu katın üzerine gelen yatay yük talebini karşılayamadığı ve yıkıldığı görülmektedir. Zemin katın yıkılması sonucu yapılarda bütüncül veya bölgesel çökmeler gözlemlenmektedir" denildi.

ZAYIF KOLONUN YIKICI ETKİSİ

1999 depreminin ardından yasaklanan döşemelerin sıklıkla kullanıldığı tespit edilirken zayıf kolonların da yıkıcı bir etki meydana getirdiği konusu hakkında açıklamalar "Burada kolon, kiriş ve döşeme betonlarının beraber döküldüğünü düşünecek olursak, kiriş güçlü olduğu eksende döşemeyi de güçlendirmektedir. Üstelik bazı büyük döşeme açıklıklarını geçmek için döşeme ve kiriş derinlikleri artırılmaktadır. Bu şekilde 'güçlü kiriş-zayıf kolon' sorunu ortaya çıkmaktadır. Kahramanmaraş merkezli bu depremlerde, bu durumun yıkıcı bir sorun olduğu gözlenmiştir" ifadeler ile raporda açıklandı.