Hisseli arsasını satmak isteyenler dikkat! Bunu yaparsanız satış iptal olur!

Hisseli bir gayrimenkulün satışı normal bir gayrimenkulün satışından biraz daha farklı olabilmektedir. Bu farklı uygulamalara dikkat etmeyenler ise tapuda işlem yapılmış olsa bile satışın iptal olması sürprizi ile karşılaşabiliyorlar.
Hisseli arsasını satmak isteyenler dikkat! Bunu yaparsanız satış iptal olur!

Bir gayrimenkulde birden fazla kişinin mülkiyet hakkının olmasının durumu hisseli gayrimenkul olarak adlandırılmaktadır. Bu durum bir miras paylaşımı ile de gerçekleşebilir, satın alma yoluyla da olabilir. Mülkiyet hakkı ortak olacağı için hissedarlar bu durumda hisse paylarına oranla mülkiyet haklarını kullanabilirler. Ancak gayrimenkulün tamamı için bir hissedar karar veremez ve istediği gibi de kullanımını yapamaz. 

HİSSELİ ARSA SATIŞI NASIL OLUR?

Hisseli bir gayrimenkul ev, tarla, iş yeri veya arsa olabilir. Bunun önünde pek bir kısıtlama bulunmamaktadır. Hisseli bir arsaya sahip olanlar bu hissedarlıktan kurtulmak için satış yolunu tercih edebiliyorlar. Bu durumda da uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallara uyulmaması durumunda satış çok kolay bir şekilde iptal edilebiliyor. Hatta tapu tescil işlemi yapılmış bile olsa satış iptal edilerek hem alıcı hem de satıcı mağdur olabiliyor. 

Hisseli bir arsada hisse payı satılacaksa bu satış üçüncü kişilerden önce diğer hissedarlara teklif edilmelidir. Hissedarların bu yapılmak istenen satışta önalım hakkı vardır. Bu hakkın kullanılmasına fırsat verilmeden satış yapılırsa o zaman satışın iptali için mahkeme süreçleri takip edilip sonuç da alınabilir. 

Hisseli arsa tapusuna sahip bir gayrimenkulün hisse payı satılacaksa bunun teklifi ilk önce diğer hissedarlara yapılır. Hatta bu teklif noter kanalıyla yapılırsa yazılı bir belge haline dönüşecektir. Hissedarlar bu haklarını kullanmak istemezlerse o zaman üçüncü bir kişiye satış yapılır. Bu durumda da bu satış herhangi bir şekilde bozulamaz. Çünkü önalım hakkı fırsatı verilmiş ve bu hak kullanılmamıştır. 

Önalım hakkını kullanma fırsatı verilmemesi durumunda ise hissedarlar dava açarak tapunun tescilini iptal ederler. Tapuda satış kaç TL olarak bildirilmişse o tutarı ödeyerek bir hissedar veya tüm hissedarlar hisse payını satın alırlar. Bir önceki satışta tapuda düşük satış bedeli gösterilmişse aradaki fark ortadan kalkar ve satıcı ile üçüncü kişi arasında bu maliyet farkının iadesi çekişmesi başlar.