Hisseli tapu alım satımlarında dikkat! Hisseli tapuda izinsiz yapılan işlemlerin geri alımları mevcut mu?

Hisseli tapu alım satımlarında taşınmaz mülk üzerinde birden fazla kişinin hakkı olup söz sahibi olmasından dolayı daha çok dikkat edilmesi ve özenli davranılması gereken mevzular vardır. Peki hisseli tapularda izinsiz satış yapılırsa neler olur?
Hisseli tapu alım satımlarında dikkat! Hisseli tapuda izinsiz yapılan işlemlerin geri alımları mevcut mu?

Hisseli tapular gayrimenkul alım satımlarında en çok sıkıntıların yaşandığı alanlardan biridir. Birden fazla kişinin söz sahibi olduğu tapu üzerinde alım satım işlemlerinin daha fazla özen ve dikkat gerektirmesinden dolayı işlemler daha çetrefilli bir hala alabilmektedir. En basit örneği ile hisseli tapuların satım işlemlerinde kendi hissesini satmak isteyen bir hissedarın diğer hissedarlardan da onay alması gerekmektedir. Onay almadığı takdirde mahkeme gibi hukuki süreçlerin başlaması kaçınılmaz olmaktadır. Hisseli tapuda izinsiz yapılan işlemlerin geri alımları mevcut mu? Böyle bir durumda neler yapılmalı? İşte tüm detaylar…

Hisseli tapu satışlarında dikkat!

Gayrimenkul veya taşınmaz mülk olarak adlandırılan mülkiyetlerin tapularında genelde birden fazla kişinin hak sahibi olması durumu olmaktadır. Bununla beraber bu tür tapulara hisseli tapu denilmekte ve bu tür tapu işlemlerinde daha özenli ve dikkatli davranılması gerekmektedir. Çünkü birden fazla kişinin hak sahibi olduğu tapu işlemlerinde alım satım yapılabilmesi için diğer hissedarların da onayının alınması hukuki olarak gerekmektedir.

Hisse sahiplerinden herhangi birinin diğer hissedarlara haber vermeden, onaylarını almadan hissesinin alım satımını gerçekleştirmesi mümkün değildir. Böyle bir olayın gerçekleşmesi durumunda ise hissesini satan kişi için diğer hissedarlar hukuki işlemler başlatabilmekte ve işlemlerin iptali mevcuttur. Peki hisse satımının iptali için neler yapılabiliyor? Bu süreçte neler yapılmalı?

Hisse satımlarında iptal işlemi

Hisseli tapu işlemlerinde diğer hissedarların onayını almadan hissesini satışa çıkaran kişinin işleminin iptali gerçekleştirilebilmektedir. Diğer hissedarlar hissesini satan kişi için habersiz satım yaptığına dair hukuki işlemler başlatıp mahkeme yolu ile satış işlemini iptal ettirebilmektedir. Bu süreç içerisinde hissedarların satışı yapılan hissenin tamamen habersiz olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Habersiz satışının kanıtlandığı hissenin satış işlemi mahkeme tarafından iptal edilebilmekte ve hisseler eski sahipleri üzerine geçmektedir.