Hülle ile satış nedir, ispatlanırsa ne olur?

Ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getiren durumlardan biri de hülle ile satış oluyor. Hülle ile satış nedir, cezası var mı öğrenmek için haberimizin devamını okuyabilirsiniz.
Hülle ile satış nedir, ispatlanırsa ne olur?

Son dönemde artan konut ve kira fiyatları nedeniyle birçok fırsatçı ev sahibi kirayı artırabilmek için hülle ile satış yapmaya başladı. Bu durumda kiracılar mağdur edilirken bazı ev sahipleri de kendi tuzaklarına düşerek mağduriyet yaşıyor. Peki, hülle ile satış nedir, ispatlanırsa ne olur?

Hülle ile satış nedir?

Bir mülk sahibinin, mülkünü bir yakınına satıyormuş gibi gösterip daha ev sahibi olmaya devam etmesi anlamı taşır. Ev sahibi aslında burada sadece evin el değiştirdiğini tapu kayıtlarına işleyerek gerek bankanın gerekse kiracının evin satıldığını görmesini istiyor. Bu durum genellikle bankadan kredi alabilmek için de sık sık uygulanıyor. Kredi notu düşük olduğu için bankadan kredi alamayan ev sahipleri, bir yakınına evi satmış gibi gösterip kredi çektiriyor. Daha sonra o krediyi kendi kullanıyor ve taksitlerini de kendi ödüyor. Fakat ödemediği durumlarda ise evi satmış gibi gösterdiği kişi mağduriyet yaşıyor.

Hülle ile satış ispatlanırsa ne olur?

Kiracıların, oturdukları evden hülle ile satış yöntemi nedeniyle ayrıldıklarını ispat etmeleri durumunda ev sahipleri çok büyük tazminat cezaları alabiliyor. Kiracı hülle ile satışı eğer ispatlar ise taşınma masrafı, yeni ev masrafı farkı gibi çeşitli ceza paralarını kiracılarına ödemek zorunda kalıyor.

Öte yandan hülle ile satış için de yüksek bedeller ödenmesi gerekiyor. Evin değeri bir milyon lira ise, hülle ile satış halinde sırf tapu devri yapılmasının bedeli 40 bin 685 lira oluyor. Bu rakam evin fiyatı arttıkça yükselirken ev sahipleri için hiç de sağlıklı bir yöntem değil.

Kiracılar da eğer böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsa yasal haklarını kullanmalıdır. Bu sayede ev sahibinden hülle ile satış yaparak evden tahliye edildiği için on binlerce lira tazminat hakkı elde edebilirler.

Emlak365.com