İmar Barışı Çevre Katliamına Döndü, Yaylalar ve Dere Yataklarındaki Kaçak Yapılar Ne Olacak?

Devlet ile ihtilaflı olan yapıları kayıt altına almak için başlatılan imar barışı için başvurular tüm hızı ile sürüyor.
İmar Barışı Çevre Katliamına Döndü, Yaylalar ve Dere Yataklarındaki Kaçak Yapılar Ne Olacak?

Devlet ile ihtilaflı olan yapıları kayıt altına almak için başlatılan imar barışı için başvurular tüm hızı ile sürüyor. Ancak yapılan bazı başvurular "imar barışı bir hata mıydı ?"sorusunu gündeme taşıyor.

İstanbul'da yoğun yağış sonrası çöken binanın kısa süre önce imar barışına başvuruda bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından Rize'de yaşanan sel felaketinde gündeme gelen dere yatağına yapılan 8 katlı binanın da imar barışı başvurusu yapması tartışmalara neden oldu.



İmar Barışı Amacından Saptı, İmar Katliamına Döndü!



Uzmanlar imar barışının amacından çıkarak artık tam bir imar katliamına doğru gittiği yönünde uyarılarda bulunuyor. Özellikle de son yaşanan büyük doğal afetlerde bu acı gerçeği bir kere daha yüzümüze vurmuş durumda. İstanbul'da yoğun yağışla yaşanan toprak kaymaları sonucunda oluşan bina göçükleri ve Karadeniz bölgesinde yaşanan yoğun yağış nedeni ile oluşan sel baskınları dere yataklarındaki kaçak yapı sorununu yeniden gündeme taşıdı.



Konuya dikkat çeken Doğal ve Tarihî Değerleri Koruma Derneği Başkanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Dr. Coşkun Erüz, "İş çığrından çıktı. Burada kamu yararı kesinlikle söz konusu değil. Kıyıları, yaylaları bu şekilde bozan, tahrip eden insanlara bu hakkı veriyor olmak, hukuki adıyla İmar Barışı fakat toplumsal barış değil" dedi.



Yine Türkiye'nin doğal güzellikleri arasında yer alan yaylalarda bulunan kaçak yapıların da imar barışı kapsamına alınması büyük tepki yaratmış, belki bende bu haktan yararlanabilirim umudu ile yaylalarda kaçak yapılaşma yaşandığı dikkat çekmişti. En azından yaylaların ve dere yataklarının imar barışı kapsamından çıkarılması konusunda yapılan taleplerin ne kadar doğru olduğu bir kere daha görülmüş oldu.



Devletin Kasasına Şimdiye Kadar 25 Milyon Lira Para Girdi



Şimdiye kadar yapılan imar barışı başvuru rakamı için gerçekleştirilen yapı kayıt belgesi ücreti için ise 25 milyon liralık sınırın aşıldığı belirtiliyor. Bu ödemeler sadece yapı kayıt belgesi almak için yapılan ödemeler olurken imar barışı iskan almak isteyen kişiler devamında ikinci ödemelerini yapacaklar.



Emlak365.com