İnşaat demirinde ters fiyatlama! KDV hariç İstanbul, Ankara, İzmir fiyatları belli oldu!

İnşaat demiri fiyatlarına dair yeni haftanın ilk verileri geldi. Küresel piyasalarda demir cevherinde fiyat düşüşü olurken yurt içi piyasada inşaat demiri fiyatlarında dolar kuru nedeniyle yükselişler oluyor. İnşaat demiri fiyatları ne kadar oldu?
İnşaat demirinde ters fiyatlama! KDV hariç İstanbul, Ankara, İzmir fiyatları belli oldu!

İnşaat sektöründe maliyet araştırmaları aralıksız yapılıyor. Artan maliyetler karşısında sektör inşaat yapı malzemelerinde uygun fiyatı buldukları anda toplu alım yapıyorlar. Bunun için de inşaat demiri fiyatları sürekli olarak takip ediliyor. Yeni haftanın başlaması ile beraber merak edilen fiyatlar belli oldu. İnşaat demiri fiyatlarını etkileyen gelişmelere göre farklı bir fiyatlama görülüyor.

KÜRESEL PİYASALARDA FİYATLAR DÜŞTÜ!

Demir cevheri yeni haftaya düşüşle girdi. Singapur'da işlem gören demir cevheri vadelileri Çin'deki talep görünümünün etkisiyle yüzde 3'ü aşan düşüşle ton başına 105 dolar seviyesine geriledi. Geçen hafta demir cevheri fiyatlarında yüzde 7'yi aşan gerileme görülmüştü. Çin başta olmak üzere talepte görülen zayıf seyir demir cevheri fiyatlarını bir süredir baskılıyordu. Arz tarafında ise dünyanın en büyük dördüncü demir cevheri madencisi Fortescue Metals Group'un üretiminin yatay seyri dikkat çekti.

YURT İÇİ PİYASADA FARKLI GÖRÜNTÜ!

Yurt içi piyasada inşaat demiri fiyatları tamamen küresel piyasadan ayrılmış durumda. Fabrikalar yüksek fiyattan satış sürdürürken tüccarlar da fiyat kırma yoluna gitmiyorlar. İnşaat demiri fiyatları dolar kuru üzerinden belirlendiği için son günlerde bir fiyat artışı gözlemleniyor. Küresel piyasalardaki fiyat düşüşünün iç piyasaya yansımasının biraz zaman alabileceği bildirildi. Ayrıca Rusya’dan ithal edilen demir kütüklerinin maliyeti de iç piyasadaki ana fiyatlamayı etkileyecek. Şu anda piyasada tam bir belirsizlik yaşanıyor. Öngörülemez fiyatlardan dolayı da taleplerde azalma meydana geldi.

İNŞAAT DEMİRİ FİYATLARI NE KADAR OLDU?

İnşaat demiri fiyatlarına dair yeni haftanın ilk verileri geldi. Buna göre Ankara’da ince inşaat demirinin tonu 16.250 TL’ye, kalın inşaat demirinin tonu 15.750 TL’ye satılıyor. İstanbul’da ise ince inşaat demiri ton fiyatı 16.500 TL, kalın inşaat demiri ton fiyatı 16.050 TL oldu. İzmir’de ise ince inşaat demiri 15.950 TL’ye, kalın inşaat demiri 15.550 TL’ye satılıyor. Bu fiyatlamada yüzde 18 oranında KDV ve nakliye maliyeti yer almıyor.