İnşaat sektörü bitme noktasında: 280 lira olan beton, 1150 liraya çıktı!

İnşaat maliyetleri her geçen gün artarken, sektör çıkmaza girdi. Yeni proje üretilemiyor, başlanan projeler bitirilemiyor. Müteahhitler kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor.
İnşaat sektörü bitme noktasında: 280 lira olan beton, 1150 liraya çıktı!

Konut inşa etmenin maliyeti her geçen gün artarken uzun süredir zaten zor durumda olan müteahhitler, yeni zamlarla birlikte daha da çıkmaza girdi. Büyük umutlarla yeni konut projesine başlayanlar, iki üç katına çıkan maliyetler yüzünden proje bitene kadar iki üç katı maliyet ödemek durumunda kalıyor.

Bu şartlar altında bir projeye başlamak zor olduğu gibi, bir projeyi bitirmek de imkansıza yakın düzeyde.

İnşaat maliyetleri yeni proje yaptırmıyor

Pandemi ile başlayan döviz kuru yükselişleri, Şubat ayında Rusya - Ukrayna savaşının çıkmasıyla birlikte zirveye çıktı. Aynı zamanda Türkiye'de enflasyonun yükselmesi ve hayat pahalılığının artması da inşaat malzemesi fiyatlarını yükseltti.

İnşaat maliyetleri yükselirken, kaba malzemelerden çok ince işler maliyeti artırıyor. Bilindiği üzere demir fiyatları 6 liradan 15 liraya, beton ise 280 liradan 1150 liraya yükseldi. İnşaatın dışını yapmanın maliyeti bu denli yüksek iken bir de iç malzemelere harcanan para cep yakıyor.

Maliyetler, konut fiyatlarını arşa taşırken, yapılan araştırmalarda Türkiye genelinde nisan ayı itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 147, kiralarda ise yüzde 120 seviyesinde oldu. Türkiye genelinde nisan ayında ortalama konut metrekare satış fiyatı 8 bin 252 lira, ortalama konut fiyatı ise 1 milyon 114 bin 20 TL oldu. Ortalama kira ücreti ise 4282 TL olarak kayda geçti.

Müteahhitler, maliyetlerin bu denli arttığı bir dönemde artık konut üretemiyor ve ürettikleri konutları tamamlayamıyorlar. Müteahhitler sorunlarının çözülmesini ve bu konuda bir adım atılmasını talep ederken, konut fiyatlarının ilerleyen süreçlerde daha da artması kaçınılmaz görünüyor.