İnşaatta TAKS nedir, ne için kullanılır?

Bir inşaat terimi olarak bilinen TAKS'ın ne olduğu ve ne amaçla kullanıldığı merak konusu oldu.
İnşaatta TAKS nedir, ne için kullanılır?

İnşatta son derece öneme sahip olan İmar Durum Belgesi'nde de yer alması nedeni ile de emlakçılık terimlerinde de geçen TAKS hakkında merak edilenler artmaya başladı.

TAKS NEDİR?

Taban Alanı Kat sayısı olarak bilinen TAKS inşaat yapım aşamasında yer alan bir terim olarak bilinmektedir. Son derece önem arz eden bu terim hakkında yapılan açıklamalara göre inşaatın talan alanını belirleyen bir yöntem olarak da bilinmektedir. Bu nedenle de son derece önemli olan bu yöntemin bilinmesi emlak ve inşaat sektörü açısında önem arz etmektedir.

TAKS NE İÇİN KULLANILIR?

Yapılan açıklamalara göre taban alanı kat sayısı olarak bilinen bu terimin aslında inşaatta imar parseli alanına oranı olarak da bilinmektedir. Planlama aşamasına bakıldığı zaman imar planında bu oran açıkça belirtilmelidir. Belirtilmemesi durumunda ise taban alanı katsayısı ayrık veya blok nizam olan yerlerde %40’ı, bitişik nizam olan yerlerde ise %50’yi aşmayacak şekilde alınır.

Arsanın bağlı olduğu belediyeden alınan İmar Durum Belgesinde taban alanı kat sayısı detaylı bir şekilde açıklanmıştır. İl ve ilçe bazında farklıların görülebileceği bu durum için hesaplamalarında arazi eğimi nedeniyle tabii veya tesviye edilmiş zeminin üzerinde kalan tüm bodrum katlar ile zemin kat izdüşümü önemsenerek kayıtlara geçirilmelidir.