İstanbul para basacak! Banknot matbaası binası İstanbul'a taşınıyor iddiası

İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında Merkez Bankası'nın Ankara’dan İstanbul'a taşıyacağı açıklanmıştı. Benzer bir taşınma haberide banknot matbaası için verildi.
İstanbul para basacak! Banknot matbaası binası İstanbul'a taşınıyor iddiası

Tamamlanmasına sayılı günler kalan İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında merkezi Ankara’da olan pek çok kurum taşınma işlemlerine başlamıştı. Aralarında Merkez Bankası ce kamu bankalarının da yer aldığı pek çok kurum taşınma kararı almıştı.

Özellikle de Merkez Bankası'nın taşınma kararı tepki çekmiş, muhalefet bu taşınmaya karşı çıkmıştı. Merkezini Ankara'dan İstanbul'a taşıyan kurumlar arasına banknot matbaasının da eklendiği iddia edildi.

BANKNOT MATBAASI TAŞINIYOR MU?

Sözcü gazetesi tarafından yapılan habere göre banknot matbaası için taşınma hazırlıkları başladı. Gazetenin bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre banknot matbaası sökülerek İstanbul'a taşınacak. Taşınma kararının kesinleştiğini belirten yetkili yer seçiminde ise sona gelindiğini söyledi.

TÜRKİYE'DE PARA BASMA YETKİSİ KİMDE, KİMİN?

Türkiye'de para basma yetkisi mecliste bulunurken bu yetki banknot basma ve ihraç imtiyazını tek elden ve süresiz olarak Merkez Bankası'na devredilmiştir. Kendi banknot matbaası olan dünyanın sayılı matbaaları arasında yer alan Merkez Bankası para basma işlemini olağanüstü güvenlik tedbirleri bulunan banknot matbaası üzerinden gerçekleştirmektedir.

BANKNOT MATBAASI TAŞINACAK MI?

Sözcü Gazetesi tarafından yapılan habere göre banknot matbaası İstanbul'a taşınacak. Alınan kararı eleştiren Merkez Bankası eski Başkanı ve İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz kararın büyük bir yanlış olacağını dile getirdi. Yılmaz sadece bina rantı için taşınma yapıldığını iddia ederek Kurumları taşımanın başka hiçbir mantıklı açıklaması yok. Parayı Ankara yerine İstanbul'da basmanın kime ne faydası olacak, akıl alır gibi değil” değerlendirmesinde bulundu.