İstimlak nedir, istimlak bedeli kime ödenir?

Emlak sektöründe sıklıkla duyulan terim haline gelen istimlak hakkında yapılan araştırmalarda istimlak ve bedeli merak konusu olmuştur.
İstimlak nedir, istimlak bedeli kime ödenir?

Gayrimenkullerin kamu yararına olması şartı ile idare tarafından alınan karar sonucunda kamu tüzel kişiliğine ya da devlet himayesine geçmesi anlamını taşıyan istimlak hakkında merak edilenler artmaya başladı.

İSTİMLAK NEDİR?

Halk arasında kamulaştırma olarak da bilinen istimlak, kamu yararı söz konusu olduğu zaman tüzel kişilerin ya da devletlerin kamu yararı için özel mülklerde yer alan taşınmaz malların tamamının ya da bir kısmının bedelini ödeyerek tarafına geçirmesi anlamına gelmektedir. Bu gayrimenkulün kamulaştırılmasının ardından ise imar planına uygun bir şekilde yol, park, tramvay, metro, otopark, alt ve üst geçit, mezarlık gibi alanları hizmete açmak amacı ile kullanılmaktadır.

İSTİMLAK BEDELİ NASIL, KİME ÖDENİR?

Bir gayrimenkul için istimlak uygulandığında bu bedel gayrimenkul sahibine devlet tarafından peşin olarak ödenmektedir. Kapsam dahiline giren Belediyeler, DSİ Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Üniversiteler tarafından istimlak yapılabilmektedir. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından gayrimenkul için bedel belli olur. Bununla birlikte gayrimenkul sahibi de belirlenen ücret için uzlaşma tutanağına imza atmaktadır.