Kanal İstanbul'un Parası Ödenmezse Ne Olur, Uluslararası Finans Süreci ve Tahkim Nasıl İşler?

Türkiye'nin mega projesi Kanal İstanbul uzun süredir iktidar ile muhalefet arasında devam eden tartışmalara neden oluyordu. Son olarak ise muhalefetin yabancı yatırım şirketleri ve bankalara vermiş oldukları ödemeyiz mesajının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı söke söke alırlar açıklamaları büyük tartışmalara neden olmuştu. Peki, tahkim süreci nasıl işleri, Kanal İstanbul projesinin parası ödenmezse ne olur, ödeme yapılması zorunlu mu?
Kanal İstanbul'un Parası Ödenmezse Ne Olur, Uluslararası Finans Süreci ve Tahkim Nasıl İşler?

İlk olarak ana muhalefet partisi CHP'nin Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapılan sonrasında İYİ Parti Başkanı Meral Akşener tarafından da desteklenen Kanal İstanbul projesi hakkında son açıklama ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılmıştı. CHP Başkanı Kılıçdaroğlu tarafından "İktidara gelirsek ödemeyiz" çıkışı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelen "söke söke alırlar" yanıtı kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

KANAL İSTANBUL PARASI ÖDENMEZSE NE OLUR?

Kanal İstanbul projesi hakkında hukukçularda bölünmüş durumda. Hukukçuların büyük bir bölümü uluslararası tahkim kurulu tarafından bu borcun tahsil edileceği yönünde beyanda bulunurken bir kısım hukukçu ise çevre ve mülkiyet hakkı nedeni ile projenin durdurulabileceğini ancak böyle bir karar alınsa dahi yine de belirli bir tutarda tazminat ödemesinin yapılması gerektiğinin altını çizdiler.

Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Sabah Gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu ise eski Devlet Bakanı Güneş Taner ile yapmış olduğu röportajı aktararak Türkiye'nin böyle bir karar alması durumunda olacakları şu şekilde sıraladı;

Kanal İstanbul'un borcunun ödenmemesi durumunda alacaklı olan şirket / şirketler / banka / bankalar ilk olarak Tahkim'e başvuruda bulunur.

Uluslararası Tahkim Kurulu son derece hızlı bir şekilde karar alır.

Alınan karar sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Devletine ait olan tüm ticari uçaklara el konulur.

Merkez Bankası'na ait olan ve muhabir bankalarad bulunan tüm paraları bloke edilir.

Türkiye Hazinesi hızlı bir şekilde kuşatılır.

Hazine'ye ait olan tüm dış borçlar muaccel hale getirilebilir.

Kanal İstanbul'un Parası Ödenmezse Ne Olur, Uluslararası Finans Süreci ve Tahkim Nasıl İşler?

ULUSLARARASI TAHKİM MAHKEMESİ NEDİR, NASIL İŞLER?

Uluslararası Tahkim Mahkemesi tek başına bir mahkemeyi temsil etmiyor ve uluslararası alanda yaşanan uyuşmazlıkları çözen tahkimler için genel olarak kullanılan bir tabirdir. Yani Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) gibi tek bir mahkemeden oluşmaz.

Yaşanan uyuşmazlık durumlarında alanlarında söz sahibi olan ve uzmanların görüşlerine ve hakemliklerine başvuruda bulunuluyor. Tahkim kelimesinin de kökeni zaten hakem kelimesinden türetilmiştir.

KANAL İSTANBUL PROJESİ İPTAL EDİLİR Mİ?

Dev proje kamuoyunda da tartışmaya neden olurken hatırlanacağı üzere dev projede son olarak 28 Haziran 2021 Cumartesi günü Sazlıdere Köprüsü temel atma töreni düzenlenmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak ise Kanal İstanbul projesi kazı çalışmalarının başlayacağını duyurmuştu.