Kandilli Rasathanesi Müdürü bizzat kendisi söyledi! Beklenen Marmara ve Büyük İstanbul Depremi ne zaman kaç şiddetinde olacak?

Kahramanmaraş depremi 11 ilde yıkıma neden olurken 5 il adeta yerle bir olmuştu. Yaşanan deprem felaketi sonrasında gözler bir kere daha İstanbul'a çevrildi.
Kandilli Rasathanesi Müdürü bizzat kendisi söyledi! Beklenen Marmara ve Büyük İstanbul Depremi ne zaman kaç şiddetinde olacak?

Asrın felaketi olarak anılan Kahramanmaraş depreminin yarattığı büyük felaket 42 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Yaşanan büyük felaket sonrasında gözler Marmara depremi ve beklenen büyük İstanbul depremine çevrilmişti.

Konu hakkında farklı açıklamalar ve tahminler gelirken deyim yerindeyse İstanbullulara uykular haram olmuştu. Büyük bir panik ve endişe yaşanmasına neden olan depremin ardından bir açıklama da Kandilli Rasathanesi tarafından yapıldı.

MARMARA DEPREMİ VE BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ KAÇ ŞİDDETİNDE NE ZAMAN OLACAK

İstanbul depremi hakkında bir tahminde Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat tarafından yapıldı. Kalafat yaptığı açıklamasında yüzde 64 olasılıkla 2030 yılına kadar 7 ve üzerinde deprem beklediklerini söyledi.

Kalafat yapmış olduğu açıklamasında "Marmara'da fay oradan geçti buradan geçti konuşmamıza gerek yok. Marmara Denizi'nin içerisinde geçen bir kol. Bu kol 7'nin üzerinde bir deprem üretecektir. Bunun yeri bellidir ama zamanını söyleyebilmemiz mümkün değil. Yalnızca yapabileceğimiz istatiksel çalışmalardır" diyerek Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın orta kesiminde de bir deprem beklediklerini dile getirdi.

İSTANBUL'DA DEPREM OLUR MU, OLMAYACAK MI?

İstanbul'da büyük bir deprem beklediklerini dile getiren Kalafat fayın Marmara denizinin ortasından geçtiğini belirterek "Bunun yeri bellidir ama zamanını söyleyebilmemiz mümkün değil. Yalnızca yapabileceğimiz istatiksel çalışmalardır. Bu da işte 2030'a kadar yüzde 64 olasılık, 2050'ye kadar yüzde 75 olasılık 2090 kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacaktır" diyerek depreme hazırlık yapılması gerektiğini söyledi.

Deprem Profesörü Ahmet Ercan ise yapmış olduğu açıklamasında ise İstanbul'da 2045 yılına kadar bir deprem beklemediğini dile getirmişti. İstanbul depremi için farklı bilim insanlarından farklı açıklamalar ve tahminler gelirken tarih değişse de İstanbul'da büyük bir depremin yaşanacağı ise ortak görüş olarak öne çıkıyor. Bu nedenle Türkiye'nin kalbi olarak anılan İstanbul'da mutlaka acilen kentsel dönüşüme hız verilmesi öneriliyor.