Kat bahçesi nedir, neden yapılır?

İnşaat sektöründe son yıllarda oldukça tercih edilen alanlar olan kat bahçesi ile alakalı ayrıntılar merak ediliyor. Kat bahçesi ve yapılma amacı nedir?
Kat bahçesi nedir, neden yapılır?

İnşaat sektöründe ihtiyaçlara göre yeni yapılar ve alanlar projelerde yer alabiliyor. Geçmişin klasik konut projelerinde pek rastlanmayan kat bahçesi son yıllarda oldukça fazla görülmeye başlandı. Konut projelerine çok nitelikli görünüm kazandırabilen kat bahçesi nedir? Kat bahçesi niye yapılır? Kat bahçesinin standart boyutları var mıdır? Kat bahçesi ortak alan mıdır yoksa bağımsız bölümlere mi aittir?

KAT BAHÇESİ NEDİR?

Büyük kentlerde beton yapılar yükseldikçe insanlar doğadan uzaklaşıyorlar. Yapılan yeni konut projelerinin tamamının doğa konsepti üzerine kurulması bu beton yığınlarından kaçış olarak değerlendirilmektedir. İşte kat bahçesi de büyük beton yığınlarının ortasında küçük bir alan da olsa yeşil bir kısım oluşturmaktadır. Bu şekilde evler ile yeşil alanlar suni olarak da olsa birleşmektedir. Yeni konut projelerinin bazılarında kat bahçeleri özel bir alan olarak yer almaktadır. Kat bahçesi olan konutlar daha çok rağbet gördüğü gibi fiyat olarak da daha yüksektir.

KAT BAHÇESİ NEDEN YAPILIR?

Kat bahçesinin yapılma amacı tamamen şehrin büyük betonlaşmasından kaçış imkanıdır. İnşa edilen evlerin ön kısmında oluşturulan ve katların kullanımında olan bu bahçeler çok çeşitli imkanları sunabilmektedir. Kat bahçeleri ortak alan olarak da tasarlanabilir veya bağımsız bölümlerin müstakil alanları olarak da yapılabilir. Binanın cephelerinde uzunluğu 3 metreden az olmamak şartı ile her biri en az 10 metre olarak tasarlanmalıdır.

KAT BAHÇELERİ NE İŞE YARAR?

Kat bahçeleri büyük sitelerde insanlara müstakil ev imkanı sunabilmektedir. Bu bahçelerin büyüklüğüne göre insanlar kendilerine özel alanlar oluşturabilirler. Kat bahçelerinde havuz yapılabilir, ağaçlar dikilebilir, çiçek ekimleri yapılabilir, vakit geçirilebilecek bahçe mobilyaları ile şehrin karmaşasından kaçılabilecek dinlenme alanları olarak da kullanılabilirler.