Kira fiyatları için uzmandan uyarı! Konut almak için uygun zaman açıklandı

Piyasalardan tek tek açıklama geldi! Konut alımı için güncel olarak bu dönemin uygun bir zaman olup olmadığı merak konusu oldu.
Kira fiyatları için uzmandan uyarı! Konut almak için uygun zaman açıklandı

Son dönemde konut ve kira fiyatları hakkında merak edilenlerin artmasının ardından uzmanlar tarafından açıklama geldi. CNN Türk'ün haberine göre; İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan tarafından konut alımı için doğru zaman olup olmadığı hakkında açıklamalarda bulundu.

FİYATLARDA DÜŞÜŞ GÖRÜYORUZ!

Konut arzında yaşanan düşüş ile birlikte kiralık ve konut fiyatlarına da etkisi olabileceği hakkında konular gündeme gelirken konuya ilişkin Özcan, “Belli bir zamandır fiyatlarda çoğu yerde reel anlamda bazı yerlerde TL bazında fiyat düşüşlerini gözlüyoruz. Konut endeksinin durumundan dolayı, kredilerin durumu nedeniyle ve satın alma gücünün düşmesiyle bu durumun süreceğini düşünüyorum. Kredi oranlarının yüksekliği piyasayı çok negatif etkiledi ve etkiliyor. Sosyal devlet ilkesi gereği dezavantajlı gruplara imtiyaz sağlamak doğru bir uygulamadır ancak bunu bütün bir politikanın parçası olarak yapmak gerektiğine inanıyorum burada eksiğiz gibi geliyor bana” dedi.

KONUT KİRALARINDA OLUMLU BİR GELİŞME GÖREMİYORUZ!

Yükselen faiz oranlarının ardından bir konut almak isteyen vatandaşların artık ayda 20-30 bin TL para ödeme yapması gerektiği belirtildi. Bununla birlikte devlet tarafından da uygun vade ve faiz oranları ile konut satışlarına başlandı. Bu süreçlerin kiralara etkisinin olup olmadığı hakkında ise Özcan tarafından, “Kiralar ile ilgili kalıcı bir düzenleme yapılmadığı için çözüm noktasında da olumlu bir gelişme göremiyoruz. Hatta dün bir grafik gördüm kiranın ilanda kalma süresi çok kısalmış bu durumu piyasada gözlemliyoruz” şeklinde yorumlama geldi.

KONUT ALIMLARINI ÖNERİYORUZ!

Yatırım yapmak için konut almanın pek makul olmadığını belirten Özcan, “Özellikle oturum amaçlı konut alımlarını kesinlikle tavsiye ediyoruz. Çünkü arzın bu denli az olduğu bir ortamda konuta erişim her geçen gün zorlanacaktır. Öte yandan maliyette yaşanan artışlar, arsaların pahalı olması ve zor bulunması gibi kriterler konut fiyatlarında düşüş yaşanmasının önüne geçiyor. Müteahhitler özellikle son dönemde kârlarından feragat ederek satışlarını yapıyor. Yani, 'Daha fazla düşüş bekliyorum. Ondan sonra konut alacağım' düşüncesi yanlış. Zaten konutta arz talebin çok gerisinde. Bu nedenle konut alacaklara mutlaka hızlı hareket etmelerini tavsiye ediyorum. Öte yandan konut sahipliği oranı yüzde 73'ten yüzde 56'ya kadar gerilemiş durumda. İnsanlar nereye kadar kiracı kalacak. Bu oranın artması lazım. Bu nedenle kriterlerine uyan konutu bulanların hemen harekete geçmesini ve fırsatı kaçırmamasını tavsiye ediyorum” ifadeleri ile özellikle oturmak için şu an konut alımının mantıklı olduğundan bahsetti.

Haber Editörü