Kiracı kombiyi değişirse kiradan düşebilir mi?

Kiracıların evde yapacakları tadilat ve benzeri harcamaları kirada düşmek istemeleri halinde ev sahipleri ile zaman zaman anlaşmazlık yaşayabiliyorlar. Kiracı kombiyi değişirse bu masraf kiradan düşülebilir mi?
Kiracı kombiyi değişirse kiradan düşebilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümünde 1 Eylül tarihinden itibaren yeni bir uygulamaya geçilecek. Bu uygulama kapsamında anlaşmazlıklar arabuluculuk yoluyla çözümlenmeye çalışılacak. Bu aşamada sorun çözülemezse o zaman mahkeme süreci başlatılabilecek. Bu şekilde süreç çok uzayacağı için taraflar anlaşma zeminini kendi aralarında oluşturabilecekler. Bunun için de hukuk kurallarının hangi sorunlara nasıl çözüm bulduğu belirleyici olacak. Kiradan düşülmek istenen masraflardan dolayı çıkan anlaşmazlıkları bu yolla çözmek en mantıklı uygulama olacak.

KOMBİ DEĞİŞİRSE MASRAFI KİME AİT?

Bir evde kombinin değişmesi durumunda masrafın kiracıya mı yoksa ev sahibine mi ait olacağı merak konusu oluyor. Her iki taraf da bu masrafı birbirlerine yüklemek isteseler de bu konuda uygulama gayet açık. Tüm tadilat masraflarında olduğu gibi burada da esas olan kural ile konuya yaklaşılması gerekiyor.

Kombi değişiyorsa bu kombinin değişme sebebine bakılması masrafın kime ait olacağı konusunda belirleyici oluyor. Eğer kombi kiracının kusurundan veya kiracının daha nitelikli bir kombi kullanmak istemesinden dolayı değişmişse bunun masrafı ev sahiplerini ilgilendirmeyecektir. Dolayısıyla kiradan düşme yasal olmayacaktır ve ev sahibi bu masrafı karşılamak zorunda değildir.

Kombi değişimi direkt olarak kiracının kusuru olmaksızın gerçekleşmişse o zaman uygulama değişecektir. Kiracıya ev sahibinin çalışır bir kombi temin etmesi zorunludur. Kombi olağan bir şekilde bozulmuşsa ev sahibi bunu kendisi değişmelidir. Kiracının uyarısına rağmen ev sahibi kombiyi değiştirmezse o zaman kiracı kombiyi değişerek masrafını da kiradan düşebilir. Ancak kiracılar kombiyi değişirken değişimi yapacak teknik personelden kombinin bozulmasında kusurlarının olmadığına dair yazılı bir belge almalıdırlar. Olası bir mahkeme sürecinde bu belge kiracıyı haklı çıkaracaktır.