Kiracı vefat ederse kira sözleşmesi ne olur?

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların artmasının ardından yaşanan bazı durumlarda kanunu açıdan ne gibi uygulamaların yapılabileceği merak konusu oldu.
Kiracı vefat ederse kira sözleşmesi ne olur?

Özellikle son dönemde kiracı ve ev sahipleri arasında belirli durumlardan dolayı anlaşmazlıklar gündeme gelmeye başladı. Genellikle kira fiyatları nedeni ile yaşanan sorunların yanı sıra bazı olağan dışı durumlarda da hukuki açıdan nasıl işlemlerin yapılacağı araştırıldı. Bu konulardan biri de kiracının hayatını kaybetmesi durumunda mirasçının kalan kira sözleşmesinde hakkının olup olmadığı, kira sözleşmesine ne olacağı konusuydu.

KİRACI HAYATINI KAYBEDERSE KİRA SÖZLEŞMESİ NE OLUR?

İnternet üzerinden ev sahipleri tarafından son dönemde en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında kiracının vefat etmesi durumunda kira sözleşmesine ne olacağı konusu yer aldı. Yasal temellere bağlı olarak bakıldığı zaman kiracının vefat etmesi durumunda kira sözleşmesinde herhangi bir değişim meydana gelmeyeceği öğrenildi. Yaşanan böyle bir durumda kira sözleşmesinin kiracı kısmındaki tarafı vefat eden kişi yerine onun mirasçıları olur. Mirasçılar kira sözleşmesini aynı şartlarla, herhangi bir değişim yapmadan sürdürebilirler. Kanunen kiracının mirasçılarına böyle bir hak verilir.

Yani kiracının hayatını kaybetmesi nedeni ile ev sahibi hiçbir şekilde kira sözleşmesini feshedemez. Kanun çerçevesinde alınan bu kararlarda kira sözleşmesini vefat gibi durumlarda ev sahiplerine bu şekilde bir hak tanınmadığı ifade edildi. . Ev sahibi aynı bedeldeki kirayı kiracının mirasçılarından talep edebilirler. Bunun aksi bir uygulamada bulunmanın kesinlikle imkanı yoktur.

Fakat ev sahiplerine tanınmayan bu hak mirasçıya tanınmıştır. Ev sahibi tarafından kira sözleşmesini feshetme hakkı bulunmasa da mirasçı olan yeni kiracı kira sözleşmesini feshedebilmektedir. Bu hak yasal süreler içerisinde kullanılırsa kira sözleşmesi ev sahibine herhangi bir tazminat ödemeye gerek kalmadan yapılabilmektedir.