Kiracılar aman dikkat! Bu koşullarda ev sahipleri tahliye işlemlerini başlatabilir

Ev sahibi ve kiracılar arasında son zamanlarda artan tartışmaların ardından hangi durumlarda ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarabileceği hakkında açıklama geldi.
Kiracılar aman dikkat! Bu koşullarda ev sahipleri tahliye işlemlerini başlatabilir

Kira fiyatlarının son dönemde görülen ani yükselişinin ardından kiracı ve ev sahipleri arasında tartışmalar yaşanmaya başlamıştı. Durum bu şekilde olunca da devlet tarafından arabuluculuk sistemi ile sorunların ortak paydada çözülmesi amaçlandı. Ev sahibi ve kiracılar arasında en çok yaşanan tartışma ise evden çıkarma sorunu oldu. Kiraların bir anda yükselmesinin ardından ev sahipleri belli başlı bahaneler ile kiracılarını evden çıkarmak için talepte bulundu.

Fakat güncel fiyatlardan daha uygun bir fiyata evini tutmuş ve de kontratı bulunan kiracılar evlerinde kalmak için hukuk savaşına başladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda 'oğlum evleniyor', 'çocuğum yurt dışından gelecek' gibi bahaneler ile kontratı bulunan kiracıları çıkarmak isteyen ev sahiplerine ceza verileceğini açıkladı. Bu tür önlemler ile ev sahipleri ve kiracılar arasındaki sorunların en aza indirilmesi amaçlandı.

KİRACILAR BU NEDENDEN DOLAYI EVDEN ÇIKARILABİLİR!

Kirasını düzenli olarak ödeyen ve ev sahibinin kontratta da belirlemiş olduğu herhangi bir kuralı ihlal etmeyen kiracıların kesinlikle evden çıkarılamayacağı açıklanırken yalnızca bir istisnanın bulunduğu öğrenildi. Bu istisnaya göre eğer bir kiracı, evde 10 sene kadar oturmuşsa ev sahibi hiçbir nedene ihtiyaç duymadan isterse kiracıyı evden çıkarabileceği öğrenildi.

3 AY ÖNCEDEN HABER VERİLMEK ZORUNDA!

Özellikle bu dönemde kira fiyatlarının da artmaya başlaması ile birlikte ev sahiplerinin 10 senesini tamamlamış olan kiracısını evden çıkarmak istemesi halinde kiracının yeni bir ev bulabilmesi için 3 ay kadar önceden haber vermesi gerektiği ifade edildi. Verilen habere rağmen eğer 10 senelik kiracı evden çıkmak istemez ve evi boşaltmazsa da ev sahibinin yapacağı başvuru sonucunda tahliye işlemlerini başlatabileceği öğrenildi.

Bu noktada da yeni duyurulan Arabuluculuk sistemi ile birlikte ev sahibinin mahkemeye başvuru yapmadan önce arabulucuya başvurması gerektiği ifade edildi. Eğer arabulucu tarafından da kiracı evden çıkmaya ikna olmazsa, ev sahibi isterse tahliye davası açabilmektedir. Arabulucu ile sorunların çözülmesi için devlet 1 ay kadar süre tanımaktadır.