Kiracılar aman dikkat! Bu nedenden dolayı ev sahibiniz kiranıza zam yapabilir

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklara bir yenisi daha eklendi. Kiracılı evin satılması halinde yeni ev sahibinin kiracıya zam yapıp yapamayacağı merak konusu oldu.
Kiracılar aman dikkat! Bu nedenden dolayı ev sahibiniz kiranıza zam yapabilir

Kira fiyatlarının artış gösterdiği bu son dönemde ve sahibi ve kiracılar arasında zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanmaya başladı. Bu durum hem konut hem de kira fiyatlarının artış göstermesinden kaynaklı olduğu için devlet tarafından da gerekli önlemler alınmaya başladı. Fahiş fiyatlar ile mücadele kapsamında ilk olarak geçtiğimiz sene kira zam oranına yüzde 25 sınır getirildi. Bu zam sınırını aşan ev sahiplerine de cezaların uygulanacağı öğrenildi.

Durum bu şekilde iken kiracılar tarafından ev sahiplerinin yasal sınırdan daha fazla zam yapmak istediği gerekçesi ile yasal yollara başvurmaya başladı. Adalet Bakanlığı tarafından arabuluculuğun yürürlüğe girmesinin ardından ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar hukuki boyutta bu şekilde çözülmeye başlandı. Tüm bunların yanı sıra bazı konularda kiracılar tarafından merak edilenler de araştırılmaya devam etti. Özellikle de son dönemde pek çok kiracı, sözleşmesi devam ederken ev sahibi tarafından evlerin satıldığını ifade etti. Peki kiracı içindeyken satılan eve yeni ev sahibi zam yapabilir mi?

KİRACI EVDEYKEN EV SAHİBİ EVİ SATABİLİR Mİ?

Konuya ilişkin pek çok kiracı, ev sahiplerinin kendi kira sözleşmesi devam ederken evini satıp satamayacağı konusu araştırılmaya başlandı. Yapılan araştırma sonucunda yasal olarak evlerin satılmasında herhangi bir sakıncanın bulunmadığı öğrenildi. Bu duruma herhangi bir şekilde engelin bulunmamasının yanı sıra evi satın alan yeni ev sahibinin kiraya zam yapıp yapamayacağını araştırılmaya başlandı.

KİRACILI EVE YENİ EV SAHİBİ ZAM YAPABİLİR Mİ?

Yapılan açıklamalara göre yeni ev sahibinin kiracıya zam yapması konusunda herhangi bir yasal engelin bulunmadığı öğrenildi. Yani kiracı, yeni ev sahibinin kiraya zam talebine karşı çıkamıyor ama yeni malik, kira süresi dolduktan sonra yeni bir kira sözleşmesini kiracıya sunarak kira bedeline ilişkin değişiklik yapabiliyor. Fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın da yasal olarak belirlenen zam oranı olduğu ifade edildi. Evi satın alan yeni ev sahibinin kiracısına en fazla yüzde 25 zam uygulayabileceği öğrenildi. Bu çerçevede hem ev sahiplerinin hem de kiracıların yasalar tarafından da belirlenen bu kurallara dikkat etmelerinin gerektiği ifade edildi.

Tüm bunların yanı sıra yeni ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma gibi bir hakkının da bulunmadığı belirtildi.